« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci
RATNO PROFITERSTVO

Sutra počinje suđenje Ivi Sanaderu za Hypo banku

Sanadera se tereti da je sredinom 90-ih kao zamjenik ministra vanjskih poslova primio 3,6 milijuna kuna provizije od zajma Hypo banke Hrvatskoj

Fotografija vijesti
Više o

HDZ

,

Ivo Sanader

,

Jadranka Kosor

,

Hypo banka

Na optuženičku će klupu zagrebačkoga Županijskog suda sutra prvi put sjesti bivši premijer Ivo Sanader i javno se očitovati o optužbi za ratno profiterstvo u slučaju uzimanja provizije od Hypo banke, javlja Hina.

Riječ je o prvome kaznenom postupku protiv Sanadera koji je ušao u fazu suđenja na koje će bivši premijer biti doveden iz zatvora u Remetincu u kojem je od sredine srpnja.

Suđenje Sanaderu, dosad najviše rangiranom hrvatskom političaru optuženom za korupciju, trebalo bi početi čitanjem optužnice i očitovanjem o krivnji zbog koje bi se, ako se dokaže, mogao suočiti s desetogodišnjom zatvorskom kaznom.

Od optužbe da je sredinom 90-ih kao zamjenik ministra vanjskih poslova primio 3,6 milijuna kuna provizije od zajma Hypo banke Hrvatskoj Sanadera brani tročlani braniteljski tim u kojem su zagrebački odvjetnici Jadranka Sloković, Čedo Prodanović i Goran Suić.

Sanader se dosad u svim antikorupcijskim istragama pokrenutim protiv njega branio da je nevin, pa tako i u slučaju navodnog uzimanja provizije od Hypo banke. Optužbu da je ratni profiter "s gnušanjem" je odbacio pred optužnim vijećem koje je potvrdilo optužnicu.

Očekuje se da će isto učiniti i u petak u velikoj dvorani suda na Zrinjevcu. Obranu može iznijeti na početku dokaznog postupka, no uobičajeno je i vrlo vjerojatno da će to učiniti tek na kraju.

27.10.2011. 09:42:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh