« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
NUŽNO POBOLJŠANJE

Sustav zračnog prijevoza ne može dugoročno trpiti 100 postotne pretrage

Zračni prijevoz ne može dugoročno podnositi temeljite preglede putnika u zračnim lukama

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

zračni promet

,

kontrola putnika

"Dugoročna rješenja trebaju uključivati poboljšanje tehnologija i tehnika procjene stvarnih opasnosti", navodi generalni direktor IATA-e Giovanni Bisignani u pismu upućenom američkoj tajnici za unutrašnju sigurnost Janet Napolitano, nakon neuspjelog atentata na Božić u američkom zrakoplovu na letu između Amsterdama i Detroita.

"Umjesto potraga sumnjivih predmeta, poput škarica za nokte i bočica šampona, sustavi sigurnosti bi se trebali usredotočiti na sumnjive osoba. Nove tehnike primjenjene na stari sustav ne donose očekivane rezultate", istaknuo je taj dužnosnik.

Umjesto individualnih pretraga, nove tehnologije bi se trebale kombinirati s informacijama obavještajnih službi u sklopu procedura kontrole, procijenio je generalni direktor.

"On je istaknuo da je sada vrijeme da vlade ulože u novi sustav koji bi kombinirao najbolje od tehnologija kontrole s najboljim od obavještajnih službi.

"Taj sustav bi omogućio kontrolorima da dobiju važne informacije o putnicima kako bi procijenili stvarne opasnosti", zaključio je Bisignani. (hina/metro-portal)

31.12.2009. 00:18:16
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh