« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 3 mjeseca
E-STONIJA

Supertajni NATO-ov centar proučava kibernetičke napade

Stručnjaci predviđaju kakvi bi se ratovi mogli vodili na takozvanoj petoj bojišnici, a nakon kopna, vode, zraka i svemira, ta bojišnica zove se internet

(Shutterstock)
Više o

NATO

,

cyber napad

,

kibernetički rat

,

kibernetički napad

,

CCDCOE

,

Ilmar Tamm

Kibernetički napadi bit će dio budućih sukoba, pa informatički stručnjaci u supertajnom laboratoriju NATO-a u Tallinnu pokušavaju predvidjeti razvoj sukoba u svijetu ovisnome o internetu, no pritom odbacuju scenarije o planetarnoj katastrofi.

Stručnjaci djeluju u Centru izvrsnosti za suradnju u obrani od internetskih napada (Cooperative Cyber Defence Centre of Excellence, CCDCOE) smještenom u glavnome gradu Estonije, koju zbog visokog stupnja internetskog razvoja nazivaju E-Stonijom.

"U internetskom prostoru otišli smo dalje nego što je znanstvena fantastika mogla zamisliti", ističe estonski pukovnik Ilmar Tamm, voditelj NATO-ove ćelije.

CCDCOE je smješten u zgradi iz 1905., u kojoj su vojni stručnjaci za komunikaciju djelovali još od doba telegrafa i goluba pismonoša.

Mnoge su države shvatile da internet može postati oružje, rekao je Tamm i objasnio da "konvencionalno oružje neće nestati", no stručnjaci moraju biti sposobni "zamisliti sinergiju". Zadaća je stručnjaka zamisliti kakvi bi se ratovi vodili na takozvanoj petoj bojišnici, a nakon kopna, vode, zraka i svemira, ta bojišnica zove se internet.

Estonija, članica NATO-a od 2004., zemlja od 1,3 milijuna ljudi koji se ubrajaju među najviše informatizirane narode u svijetu, doživjela je takvo gorko iskustvo 2007. Tada su službene stranice vlade i stranice brojnih tvrtki i poduzeća bile danima paralizirane.

Napadi su se dogodili pošto je iz sjedišta Tallinna bio uklonjen spomenik u slavu Crvene armije podignut za Drugog svjetskog rata. Moskva, s kojom Estonija ima napete odnose otkako se osamostalila 1991., bila je ozlojeđena uklanjanjem spomenika. Iako je službeni Tallinn ustvrdio da su napadi potekli s ruskih poslužitelja, Moskva je to zanijekala.

Noviji primjer internetskog rata je hakiranje gruzijskih službenih stranica u doba oružanog sukoba između Rusije i Gruzije u ljeti 2008.

Kanadski znanstvenici otkrili su nedavno da je informatička mreža sa sjedištem u Kini ukrala indijske vojne tajne, te prodrla u urede tibetskog duhovnog vođe Dalaj lame i napala računala diljem svijeta. Prateći tragove Kanađani su ustanovili da su napadi počinjeni s poslužitelja u gradu Chengdu u Kini, no krivce nisu mogli identificirati. Peking je sve optužbe odbacio. (hina/metro-portal)

26.04.2010. 15:29:39
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh