« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
BORAC ZA LJUDSKA PRAVA

'Supersudac' Baltasar Garzon optužen za prekoračenje ovlasti

Garzon je 2008. počeo istraživati zločine Francova režima kojeg krivi za smrt više od 100.000 protivnika u Građanskom ratu 1936.-1939. te u poraću

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Španjolska

,

suđenje

,

baltasar garzon

,

diktator francisco franco

Španjolski sudac Baltasar Garzon, poznat po optužnicama protiv kršitelja ljudskih prava diljem svijeta, i sam je u srijedu optužen za prekoračenje ovlasti jer je protivno zakonu počeo istragu zločina španjolskog diktatora Francisca Franca od 1936. do 1975., javljaju agencije.

Španjolski istražni sudac Luciano Varela u optužnici na 14 stranica optužio je Garzona za svjesno kršenje ovlasti i zakona jer je Garzon zanemario pomilovanje koje je nakon Francove smrti 1975. proglašeno za zločine Građanskog rata, piše agencija AP.

Garzon je 2008. počeo istraživati zločine Francova režima kojeg krivi za smrt više od 100.000 protivnika u Građanskom ratu 1936.-1939. te u poraću. Međutim, nekoliko mjeseci nakon početka istrage odustao je pod pritiskom pravnih stručnjaka i konzervativnih političara te prebacio nadležnost na pokrajinske sudove.

Optužnica suca Varele, koji je istragu počeo na osnovi tužba dviju ultrakonzervativnih skupina te Francove stranke, znači da je u nemilost pao jedan od najistaknutijih španjolskih pravnika i ugledna ličnost u svijetu te junak ljevičara i međunarodnih boraca za ljudska prava. Bude li osuđen, 54-godišnji Garzon bi mogao dobiti zabranu rada od 10 do 20 godina, iako mu ne prijeti zatvorska kazna. Nekolicina međunarodnih pravnika pridružila se španjolskim intelektualcima s ljevice, odvjetnicima, političarima i borcima za ljudska prava u Garzonovoj obrani.

Supersudac, kako su Garzona prozvali, stekao je svjetski ugled jer je pokušao suditi bivšem čileanskom diktatoru Augustu Pinochetu dok je boravio u Londonu 1998. Također je istraživao kršenja ljudskih prava od Zapadne Sahare do američkog zatvora Guantanama na Kubi, što mu omogućuje zakon po kojem španjolsko pravosuđe može suditi i zločine počinjene izvan Španjolske.

Garzon je podignuo optužnicu i protiv Osame bin Ladena, prvog čovjeka terorističke mreže Al-Kaide, zbog rujanskih napada 2001. na Sjedinjene Američke Države. Ministar pravosuđa Francisco Caamano rekao je da će poštovati pravorijek Vrhovnog suda, ali i naglasio da je svatko nevin dok mu se ne dokaže krivnja. Protiv Garzona podignute su i dvije tužbe zbog navodne korupcije i primanja mita, piše agencija dpa. (hina/metro-portal)

07.04.2010. 16:13:34
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh