« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
SOLAR IMPULSE

Sunčev zrakoplov izdržao pokusni let

Veliko polijetanje planira se za 2012. i tada neće uzeti niti tri decilitra goriva, najavljuju kreatori

(Getty Images)
Više o

solarna energija

,

Solar Impulse

,

Solar Challenger

Prvi zrakoplov na sunčevu energiju "Solar Impulse" u srijedu je poletio na prvi pokusni let iz vojne zračne luke u Payerneu na zapadu Švicarske, prenijele su agencije.

Zrakoplov, raspon krila kojega je kao u Airbusa A340 (63,40 metara), no ne teži više od automobila (1600 kg), "rulao" je pistom stotinjak metara te brzinom od 45 kilometara na sat bez buke poletio u 10 sati 28 minuta po srednjoeuropskom vremenu.

Prototip zrakoplova, s četiri električna motora od 10 KS svaki, leti poput nebeskog skutera prosječnom brzinom od 70 km/sat.

Njegova su krila prekrivena s gotovo 12.000 solarnih ćelija, koje opskrbljuju četiri elektromotora i omogućuju punjenje litijevih baterija od 400 kg.

Projekt vrijedan 70 milijuna eura osmislio je švicarski pilot i istraživač Bertrand Piccard.

"Ovaj projekt treba pokazati što možemo činiti s obnovljivim energijama", rekao je Piccard te dodao: "Još nismo dosegnuli taj stupanj. Prije leta bez goriva moramo dokazati da je to moguće", javlja AFP.

"Solar Impulse" bio je predstavljen javnosti potkraj lipnja 2009. Obavio je niz manjih letova od prosinca 2009., ali na visini do najviše 60 centimetara i udaljenosti do 300 metara.

Noćni let u planu je ove godine, a novi zrakoplov trebao bi biti sagrađen prema rezultatima dosadašnjih ispitivanja. Veliko polijetanje planira se za 2012. i tada neće uzeti niti tri decilitra goriva, navodi američka agencija AP. Sunčev zrakoplov nije nova zamisao, no Piccardov projekt je dosad najpreuzetniji.

Godine 1980. laki pokusni solarni zrakoplov "Gossamer Penguin" izveo je nekoliko kratkih letova s jednim pilotom. Nešto robusniji bio je "Solar Challenger" 1981., kad je jedan pilot u pet sati preletio udaljenost od Francuske do Engleske.

Današnji let izveo je pokusni pilot Markus Scherdel letjevši na visini od oko tisuću metara.

Uz brojne znatiželjnike i suradnike na projektu zrakoplov je na pokusnom letu pratio i sam Piccard, koji potječe iz obitelji istraživača i znanstvenika. Njegov pokojni otac Jacques Piccard, oceanograf, razvio je podvodna sredstva za proučavanje oceana i zaronio dublje u ocean od ikojega drugog čovjeka.

Djed Auguste Piccard, profesor fizike na sveučilištu u Bruxellesu, bio je prvi čovjek koji je balonom 1931. ušao u stratosferu na visinu od 15.781 metra zajedno s prijateljem Paulom Kipferom. (hina/metro-portal)

07.04.2010. 15:19:49
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh