« Hi-tech
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
NAJBRŽE NA SVIJETU

Superračunalo iz Kine najbrže na svijetu

Kinesko superračunalo ima 7000 grafičkih procesora, već je počelo probno razdoblje korištenja za klijente

Procesor
Procesor (Shutterstock)
Više o

Kina

,

procesori

,

računalo

,

superračunalo

Kinesko superračunalo postiglo je najbrže svjetsko vrijeme obrade podataka i, kako izgleda, preuzelo primat od svog takmaca iz SAD-a, izviješteno je u četvrtak. Superračunalo Tianhe-1A postiglo je stalnu brzinu obrade od 2.51 petaflopa, odnosno 2.51 kvadrilijuna kalkulacija u sekundi, po kineskoj listi najsnažnijih 100 računala 2010.

Tianhe-1A sustav, koji je u lipnju bio sedmo najbrže računalo na svijetu, izbit će na vrh globalne liste računala ako ostala računala ne promijene svoje performanse, rekla je u izjavi korporacija NVIDIA iz SAD-a koja je kinesko superračunalo opskrbila sa 7000 grafičkih procesora (GPU).

>>Dijamanti bi mogli postati važan dio novih superračunala

Računalo se nalazi u kineskom Nacionalnom centru za superračunala u Nacionalnom sveučilištu za obranu u sjevernom kineskom gradu Tianjinu. "Izvedba i učinkovitost Tianhe-1A jednostavno nije bila moguća bez GPU-a", prenijela je NVIDIA izjavu Liu Guangminga, voditelja centra.

"Znanstvena istraživanja koja su sada moguća s ovim sustavom gotovo su neograničena. Ne možemo biti zadovoljniji rezultatima", rekao je Liu. Superračunalo je već počelo probno razdoblje korištenja za klijente među kojima su meteorološki ured Tianjina i nacionalna naftna kompanija, izvijestila je kineska novinska agencija Xinhua.

"Ono može služiti i u industriji animacije i biomedicinskim istraživanjima", prenijela je agencija izjavu Liua. NVIDIA je rekla da će Tianhe-1A raditi kao "sustav otvorenog pristupa za korištenje u znanstvenim izračunima".(hina/metro-portal)

28.10.2010. 17:33:05
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh