« Hi-tech
objavljeno prije 12 godina i 1 mjesec
KARTA RIZIČNIH DOMENA

Najopasnije zemlje za posjet putem interneta

Hrvatska je prema McAfeeju među top 5 najsigurnijih zemalja za korištenje interneta i njena je internetska domena (.hr) rizična minimalnih 1 posto

Karta rizika
Karta rizika (McAfee)
Više o

internet

,

surfanje

,

virusi

,

softver

,

eko heroji

,

online igre

Tvrtka McAfee je nedavno objavila još jedno izvješće odnosno kartu na kojoj su označene najopasnije internetske stranice na temelju domena, počevši od generičke .com do onih specifičnih za pojedine države poput .us, .ru, .jp i tako dalje. Domena .com je i dalje ona na kojoj možete pronaći najviše opasnih internetskih stranica. Ali u smislu zemalja, najopasnije su domene za Vijetnam (.vn) i Kamerun (.cm), Armeniju (.am), Kokosove otoke (.cc) i Rusiju (.ru). Najsigurnija zemlja za "internetska putovanja" je Japan (.jp). Međutim, valja napomenuti da je .com najopasnija domena upravo zato što je i najveća. Na njoj se nalazi oko 56 posto internetskih stranica koje se smatraju opasnima za računalnu i online sigurnost; zatim slijedi .info. Nekako "najčišće" domene u kategoriji generičkih su .edu i .travel.

Ukratko, izvješće sugerira da Internet postaje sve nesigurnije mjesto - oko 6,2 posto ukupnog interneta smatra se nesigurnim i opasnim za razliku od 5,8 posto od prošle godine. Oko 58 posto stranica pod domenom .vn je opasno. Domena .cm je opasna u 44,2 posto slučajeva.

No kako se definira taj rizik ili opasnost? Definira se na temelju frekventnosti pojavljivanja neželjenih iskočnih prozora, prijevarama koje uključuju phishing, zlouporabi pretraživača, zarazi računalnim virusima i spywareom i tako dalje. U izvješću McAfeeja stoji: „Vijetnam (.vn) se pomjerio sa 39. pozicije najriskantnijih domena u 2009. na treće mjesto u 2010. godini." McAfee upozorava da još uvijek nema razloga za paniku, ali da je oprez itekako potreban. Sve je više kriminalaca koji uspijevaju prikriti i svoje aktivnosti pa zato svi korisnici interneta moraju pronaći nove načine da se odupru prijetnjama ali bez umanjivanja zadovoljstva i kvalitete korištenja weba.

Kako ovo interpretirati? Sugerira li tvrtka McAfee da bismo trebali kupovati možda njen softver kako bismo se zaštitili? Možda upravo zato i radi istraživanja. Bilo kako bilo, nadamo se da vam je jasno kako je važno osigurati svoje računalo od svih prijetnji dobrim anti-virusnim i ostalim sigurnosnim programima bez obzira na to tko ih proizvodi. Na kraju spomenimo da Hrvatska na karti spada u zelenu kategoriju i drži sjajno četvrto mjesto u top 5 najsigurnijih zemalja za surfanje internetom, odmah iza Japana (.jp), katalonskog govornog područja (.cat) i Guernseya (.gg). Peto mjesto po dobroj sigurnosti pripada Irskoj (.ie).

27.10.2010. 07:05:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh