« Film
objavljeno prije 11 godina i 4 mjeseca
ZAGREBDOX

Superpetak na ZagrebDoxu

Petak na ZagrebDoxu počinje u 10 sati Pitching forumom otvorenim za javnost

Čovjek akumulator - Biba Struja
Čovjek akumulator - Biba Struja (ZagrebDox)
Više o

ZagrebDox

,

filmovi

,

program

,

raspored projekcija

,

petak

Petak na ZagrebDoxu donosi dvije hrvatske premijere: film Buđenje srpske redateljice Irene Fabri na rasporedu je u 19 sati u dvorani broj 1, a film Biba struja Dušana Šaponje u 20 sati u dvorani 4. Irena Fabri u filmu Buđenje prati troje mladih Beograđana, pripadnika generacije koja predstavlja novu klasu, tzv. elitnu marginu: uspješni studenti, budući umjetnici I intelektualci koji ne vide svoje mjesto u budućnosti srpskog društva.

Biba Struja je film o istoimenom čovjeku akumulatoru koji boluje od ektodermne displazije, neobično je otporan na visoki napon i može ga kontrolirati. Zahvaljujući ulasku u Guinnessovu knjigu rekorda, postao je zvijezda brojnih emisija diljem svijeta.

Petak na ZagrebDoxu počinje u 10 sati Pitching forumom otvorenim za javnost; Leena Pasanen i Stefano Tealdi moderirat će pitching forum na koji dolaze redatelji i producenti trinaest dokumentarnih filmova u različitim fazama razvoja iz jedanaest zemalja kako bi se predstavili panelu televizijskih urednika, predstavnika filmskih centara i distributera.

U dvorani broj 1 u 13 sati na rasporedu je film iz međunarodne konkurencije - Kudzu loza - ova filmska oda lozi kudzu poetično ističe njezinu povezanost s narodom američkog juga. Slijedi film iz regionalne konkurencije Krupno u totalu koji je nastao prema ideji redatelja Slaviše Mašića iz preko dvije stotine emisija televizijskog serijala U ime naroda autora Josipa Pejakovića i dramskog studija Allmanah. Pred kamerom, na koju protagonisti zaboravljaju, otvaraju se osjećaji, poleti suza, raširi se osmijeh i istovare se problemi.

Tamna strana sunca film je iz regionalne konkurencije koji donosi priču o djeci kojoj je Sunce smrtni neprijatelj. Xeroderma pigmentosum rijetka je bolest koja ih prisiljava na život daleko od sunčeve svjetlosti, odvojeno od dnevnog života svojih vršnjaka. No to nije slučaj u ljetnom kampu Zalazak sunca koji se nalazi u državi New York. Film je na rasporedu u 14 sati u dvorani broj 4.

U dvorani broj 5 u 18 sati na rasporedu je film Bolnica Dunav. Opisujući modernu zdravstvenu ustanovu, film je zrcalni prikaz našega društva u odnosu prema zdravlju i bolesti, životu i smrti. Redatelj Nikolaus Geyrhalter promatra što se događa u nizu zona: konferencijskim dvoranama, operacijskim salama, sobama za pacijente, sterilnim jedinicama, odjelima za patologiju i kuhinji.

Glazbeni globus donosi čak dva filma: Razarajući Afion i Jazz apartman (ili kako je nastao The Last Minute Open Jazz Festival) koji su na rasporedu u 21 sati u dvorani broj 1. Razarajući Afion priča je o mladim glazbenicima iz benda Afion koji pokušavaju definirati svoj odnos prema etno-glazbi, ali i razumjeti promjene dinamike unutar benda, sastajanjima i rastajanjima, dok Jazz apartman donosi priču o džez-konobi Kamene priče smještenoj u kamenim zidinama Bala, malog i tihog srednjovjekovnog gradića iz unutrašnjosti Istre u kojem se već šest godina održava najveći neprofitni festival džeza u zemlji.

Kontroverzni Dox u 22 sata u dvorani broj 4 donosi dva naslova: u filmu Superjunaci predgrađa redatelj Christian Watt istražuje i prati suvremene kostimirane borce protiv zločina na ulicama Velike Britanije i istražuje njihove osobne motivacije, dok Hrvatska plutokracija u režiji američkog autora Stevena Ellisa prati uspon hrvatske kleptokracijske klase i razotkriva nagrizajuće odnose koji su iskvarili politiku, propise i sudstvo.

U 22 sata u dvorani 5 možete se odlučiti i za Happy Dox: Kraljica Versaillesa novi je film američke redateljice, umjetnice i fotografkinje Lauren Greenfield, dobitnice nagrade za dokumentarnu režiju na prošlogodišnjem Sundance film festivalu. Jackie je Miss Floride iz 1993. godine i supruga milijardera Davida Siegela, samoprozvanog kralja golemog carstva nekretnina. Ona ima jasan cilj - izgraditi najveću ikad viđenu kuću na američkom tlu, inspiriranu francuskom palačom Versailles.

Zbog velikog interesa publike, organizirana je dodatna projekcija filma Muškost; riječ je o urnebesno smiješnom pogledu u svijet muškosti i muškog uljepšavanja koji stiže iz redateljske radionice Morgana Spurlocka, od izvršnih producenata Willa Arnetta, Jasona Batemana i Bena Silvermana. Film je na rasporedu u 23 sata u dvorani 1. 

01.03.2013. 05:20:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh