« Film
objavljeno prije 11 godina i 3 mjeseca
ZAGREBDOX

Masterclass subota na ZagrebDoxu

Masterclass Kossakovskog, premijera novog Žilnikovog filma, Phone dox i dvije dodatne projekcije

Brute Force na ZagrebDoxu
Brute Force na ZagrebDoxu (ZagrebDox)
Više o

ZagrebDox

,

program

,

raspored programa

,

projekcije

Pretposljednji festivalski dan uključuje niz raznovrsnog sadržaja u kojem ističemo hrvatsku premijeru filma Pirika na filmu Želimira Žilnika, Masterclass čuvenog ruskog dokumentarista Victora Kossakovskog kao i projekcije pet najboljih filmova iz programa Phone Dox. Organizirane su i dodatne projekcije filmova za koje su posjetitelji iskazali veliki interes: U potrazi za ledom Jeffa Orlowskog te Kraljica Versaillesa Lauren Greenfield.

Subota na ZagrebDoxu počinje u 11 sati Masterclassom Victora Kossakovskog u dvorani Zagreb Filma, Nova Ves 18. Victor Kossakovsky čuveni je ruski dokumentarist, dobitnik više od stotinu nagrada i autor čije filmove ove godine imamo priliku vidjeti na ZagrebDoxu u programu njegove autorske retrospektive. Kossakovsky svoje bogato iskustvo rado dijeli s publikom, a njegovi su nastupi jednako živopisni i intrigantni kao i njegovi filmovi.

U 13 sati u dvorani broj 3 na raspored je film iz međunarodne konkurencije, Kolumbijci Tora Martensa. Dva naočita brata iz Kolumbije, koje je u Stockholmu odgajala izuzetno neovisna i emotivna samohrana majka, različiti su da ne mogu biti različitiji. Pablo je ambiciozan, predan i odgovoran student medicine koji živi u Kolumbiji, dok Fernando provodi vrijeme u Stockholmu lutajući predgrađem sa svojim pit bulom i zabavljajući se s prijateljima. Vrijedna i prekrasna dramatična pripovijest o ljubavi dvojice braće, njihovoj borbi za bolji život i turbulentnom odnosu koji prijeti da će im razoriti obitelj.

U 15 sati u dvorani Zagreb Filma na Novoj Vesi 18 očekuje vas prikazivanje pet odabranih filmova na natječaju Phone Dox. Autori iz cijelog svijeta prijavili su kratke dokumentarne filmove snimljene mobitelom na natječaj, a najbolji po izboru tročlanog žirija bit će nagrađen posebnom nagradom Hrvatskog telekoma.

Hrabra srca je teen dox koji je na rasporedu u dvorani 4 u 16 sati. Redateljica Kari Anne Moe prati četiri mlade osobe s političkim ambicijama u utrci za školske izbore koji se održavaju neposredno prije službenih izbora u Norveškoj i služe kao barometar političkog ozračja u zemlji. 

Hrabra srca prati ih na sastancima, tečajevima, debatama i intervjuima te ocrtava jedan pozitivan naraštaj s optimističnim stajalištima o budućnosti.

 

U 18 sati u dvorani broj 5 održat će se posljednje ovogodišnje Dox događanje - premijera filma Pirika na filmu Želimira Žilnika. Žilnik je snimao Piriku Čapko, ženu koja je 1968. u njegovim Ranim radovima igrala mlađu sestru glavne junakinje. 43 godine nakon spomenutog filma Žilnik ju je sreo i dogovorio da će napraviti posvetu proteklom vremenu i njenom životu. Snimanje je fokusirano na potragu za Pirikinom kćeri koja živi u Berlinu s kojom ne kontaktira desetak godina.

U 19 sati u dvorani broj 1 na rasporedu je film iz regionalne konkurencije Dragan Wende autorskog dvojca Lene Müller i Dragana von Petrovica. Film donosi priču o mladom snimatelju Vuku iz Beograda koji kreće na put kojim je prošao njegov ujak Dragan Wende, "radnički" kralj hedonističke disko-scene Zapadnog Berlina sedamdesetih godina. Kao Jugoslaven imao je koristi od Berlinskog zida. Danas je ostarjeli vratar u javnoj kući koji živi od socijalne pomoći i žudi za Zidom.

Program Happy dox donosi film Dokumentarist redateljskog dvojca Ivarsa Zviedrisa i Inese Klava i to u 20 sati u dvorani broj 4. Inta je savršen potencijal za protagonista, ali divlja žena radije će baciti kletvu na nepristojnog uljeza nego dopustiti da je snimaju. No filmaševa upornost naposljetku ipak uspijeva otopiti Intino srce... da bi ga trenutak kasnije slomio.

U 22 sata slijede dva glazbena doxa - film Brute force Bena Steinbauera priča je o prvom albumu Brutea Forcea koji ga je doveo do ruba zvjezdanog statusa, no snovi o slavi i bogatstvu ubrzo su se pretvorili u noćnu moru kada je njegova ploča cenzurirana i trajno povučena iz prodaje. Godine 2010. Sony i Apple ponovno su izdali kontroverznu glazbu Brutea Forcea iz šezdesetih i dali mu drugu priliku da ostvari svoj san o slavi. Slijedi Posljednji Poziv - Dresden Dolls autora Jánosa Szasza koji prati nekadašnji punk-bend Amande Palmer, Dresden Dolls, na njihovoj posljednjoj turneji po Teksasu. Film dubinski istražuje bizaran odnos članova benda, Amande Palmer i Briana Viglionea. 

Za kraj subotnje večeri pripremili smo i dvije dodatne projekcije: impresivni ekološki doks U potrazi za ledom Jeffa Orlowskog i Kraljicu Versaillesa Lauren Greenfield. U dvorani 1 u 23 sata bit će prikazan film U potrazi za ledom u kojem cijenjeni fotograf ekoloških tema James Balog postavlja kamere za ubrzano snimanje bilježeći višegodišnji rekord promjena na svjetskim ledenjacima. U dvorani 3 u 23 sata prikazat će se Kraljica Versaillesa u kojem kroz priču o Jackie Siegel, rastrošnoj supruzi milijardera i samoprozvanog kralja nekretnina Davida Siegela pratimo urušavanje jednog poslovnog carstva u jeku financijske krize 2008. godine.

02.03.2013. 03:28:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh