« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 2 mjeseca
HOROR

Superoluje stižu i u Europu

Superoluje poput nedavne Sandy u vrlo bliskoj budućnosti pogađat će i Zapadnu Europu

Ovakvih će pojava biti sve više nad Europom
Ovakvih će pojava biti sve više nad Europom (Arhiva)
Više o

uragan

,

Europa

,

superoluja

,

hibridna oluja

Iako je to vrijeme još daleko i mi ga vjerojatno nećemo doživjeti, superoluje u stilu nedavne Sandy stići će i u Europu krajem stoljeća. Za sada, uragani se formiraju samo u tropskom dijelu zapadnog Atlantika, a nakon toga kreću sjeverozapadno put SAD-a.

Nizozemci su napravili precizan klimatski model za sredinu zadnjeg desetljeća ovog stoljeća i zaključili da će se krajem stoljeća uragani početi formirati na istočnoj strani tropskog pojasa Atlantika, jer će tada to područje biti znatno toplije nego danas. 

Potrebne vlage bit će i više nego dovoljno, a prva će na udaru biti Zapadna Europa, koja je za sada pošteđena nepogoda takve razorne snage. Inače se u Biskajskom zaljevu formira jedna ozbiljna oluja godišnje, no brzo izgubi na snazi, a novi klimatski uvjeti potaknut će stvaranje šest do sedam snažnih oluja godišnje.

Uz to, očekuje se da će klimatske promjene izazvati i formiranje sve većeg broja hibridnih oluja poput Sandy. Hibridna oluja nalazi se negdje između uragana i zimske oluje, a javljaju se kad oslabljeli uragan napusti tropsko područje i dobije novu snagu ulaskom u hladnija i vjetrovita područja. 

29.03.2013. 15:33:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh