« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 5 godina i 5 mjeseci
MA DA?

Superjunaci nisu dobri za djecu?

Djeca i adolescenti superjunake vide kao dobre momke i na njih bi moglo utjecati to što ih se u filmovima prikazuje kao osobe sklone rizičnom ponašanju i nasilju

Trebaju li djeci superheroji?
Trebaju li djeci superheroji? (Arhiva)
Više o

djeca

,

superheroji

,

superjunaci

Superjunaci bi trebali davati pozitivne lekcije kako dobro pobjeđuje zlo... no, je li to baš tako? Izgleda da nije, tvrdi novo istraživanje koje pokazuje da takvi filmovi zapravo odašilju opasne poruke mladima jer nasilje svrstavaju među odlike.

Analiza deset filmova o superjunacima, snimljenim 2015. i 2016. godine, pokazala je da su protagonisti ili "dobri momci" u prosjeku imali 23 nasilna čina u jednom filmskom satu, a antagonisti ili "loši momci" 18.  Iznenađujuće, protagonisti su počinili i više ubojstava. Nadalje, superjunaci su pet puta češće bili upleteni u nasilje od superjunakinja.

"Djeca i adolescenti superjunake vide kao dobre momke i na njih bi moglo utjecati to što ih se u filmovima prikazuje kao osobe sklone rizičnom ponašanju i nasilju", kaže Robert Olympia, profesor pedijatrije na medicinskom fakultetu sveučilišta u Pennsylvaniji i vodeći autor studije objavljene na konferenciji Američkog saveza pedijatara.

Ali to ne znači da superjunake ne treba gledati, rekao je znanstvenik John Muller koji je surađivao na studiji. Ključ je, kaže, u razgovoru o posljedicama nasilja.

On preporučuje da obitelji zajedno gledaju film i potom razgovaraju o nasilju. To će djeci pomoći da razviju kritičko mišljenje o onome što gledaju i usklade to s obiteljskim vrijednostima.

07.11.2018. 18:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh