Superhrana: luk
Luk pomaže u prevenciji tumora, a na plač nas tjera zbog sumpora koji se oslobađa prilikom rezanja
Luk je biljka iz porodice Alliaceae, bogata spojevima koji sadrže sumpor zbog čega se stvara za neke odbojan miris. Rezanjem luka "razbijaju" se stanice koje ispuštaju sulfantnu kiselinu koja se može pretvoriti u plin koji potiče suze. Kada kemikalija dođe do očiju, aktivira lučenje suza, iako zapravo razloga za plač nema.
Naime, luk je iznimno zdrav. Bogat je sulfidima zbog kojih je učinkovit u prevenciji nastanka tumora na području želuca. Također, pomaže u borbi protiv prehlada i astme te smanjuje krvni tlak.
Luk potječe iz zapadne i srednje Azije, vjerojatno iz današnjeg Afganistana. Ljudi su ga počeli uzgajati prije više od 5000 godina. Turska legenda kaže da je vrag svojedobno prognan s neba na zemlju. Na mjestu gdje je lijevom nogom prvi puta dotaknuo tlo počeo je rasti češnjak, a ispod desne noge luk.
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
luk je još dobar kao izvor kalcija, sprječava nastanak osteoporoze, smanjuje kolesterol i ubrzava metabolizam
a isto tako je odličan protiv gripe ako ga se drži u sobi narezanog u posudi i prelije toplom vodom da isparava
Novi komentar