Super rajčicom u borbu protiv raka
Rajčica Moruno okarakterizirana je kao superhrana zbog svoje mogućnosti da reducira rak prostate
Moruno, za koju je španjolskim znanstvenicima trebalo oko 2 godine razvoja, rezultat je križanja 2000 sorti, te posjeduje duplu količinu licopena, koja joj daje crvenu boju, a kojeg znanstvenici povezuju s reduciranjem šansi za razvojem raka prostate. Licopen se puno brže apsorbira u krvotok kada se rajčica kuha s određenim uljima, poput maslinovog.
U nedavnoj studiji, više od 1000 muškaraca s rakom prostate dali su na uvid svoj način prehrane nakon dijagnoze. Pacijenti koji su koristili rajčicu više od 2 puta tjedno, imali su 44 posto manji rizik od daljnjeg razvoja bolesti. Rak se sporije širi kada pacijenti konzumiraju velike količine rajčice i ribljeg ulja, tvrde američki istraživači.
Kako kupci Moruno rajčice navode, osim što je izuzetno zdrava i bogata hranjivim sastojcima, posjeduje i dobar okus, a meso je debelo i sočno.
Novi komentar