« Ekosfera
objavljeno prije 2 godine i 10 mjeseci
UPS!

Sunčeva superbaklja uništit će Zemlju?

Ne samo da bi uništila sve strujne krugove na svijetu, već bi uzrokovala otprilike 10 bilijuna dolara štete. Samo zamislite pad svih električnih sustava na Zemlji

Sprema li nam se nešto loše?
Sprema li nam se nešto loše? (Arhiva)
Više o

struja

,

sunčeve baklje

Još davne 1859. godine, snažna oluja na površini Sunca lansirala je ogromne sunčane baklje prema Zemlji, a val električne energije uzrkorovao je gašenje sustava telegrafa diljem planeta.

Prema članku objavljenom u časopisu za astrofiziku, The Astrophysical Journal, postoji dobra šansa da bi još jedna oluja mogla utjecati na Zemlju unutar sljedećih 100 godina - i to s daleko većim posljedicama ovoga puta, piše IFLScience.

Ne samo da bi uništila sve strujne krugove na svijetu, već bi uzrokovala otprilike 10 bilijuna dolara štete. Samo zamislite pad svih električnih sustava na Zemlji.

Dvojica astrofizičara sa Sveučilišta Harvard, Avi Loeb i Manasvi Lighham, daleko su više zabrinuti zbog mogućnosti tzv. "superbaklje", nego udara asteroida ili erupcije vulkana.

Tokom istraživanja su otkrili da je šansa da dođe do tog fenomena unutar idućeg stoljeća otprilike jedan naprema 1000.

Usporedbe radi, vjerojatnost da vam svjedočite erupciji supervulkana, događaj koji je u medijima daleko više popraćen, je oko 90.000 puta manja nego vjerojatnost nekakvog tipa superbaklje.

Što su superbaklje, a što Sunčeve baklje?

Sunčeve baklje, zajedno s vidljivim bljeskom, oslobađaju otprilike 100 trilijuna džula energije, uz mnoštvo elektromagnetne radijacije.

Superbaklje su daleko jače eksplozije koje oslobađaju i do 10.000 puta više energije od običnih.

22.11.2020. 18:58:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    22.11.2020. 20:09
    za milijardu godina
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh