« Svijet
objavljeno prije 10 godina
KIM JONG-IL

Sumnje u ilegalnu nuklearnu opskrbnu mrežu Sjeverne Koreje

Stručnjaci već godinama sumnjaju da Sjeverna Koreja potajno nabavlja tehnologiju za obogaćivanje urana, unatoč međunarodnoj zabrani

Fotografija vijesti
Više o

Sjeverna Koreja

,

Kim Jong-Il

,

obogaćivanje urana

Zabrinjavajuće vijesti stižu iz Beča, gdje je agencija UN-a za nuklearnu energiju IAEA objavila svoje izvješće u kojemu tvrdi kako postoje čvrste naznake da se Sjeverna Koreja koristi ilegalnom opskrbnom mrežom kako bi nabavila tehnologiju potrebnu za obogaćivanje urana, prenosi Hina.

U studenome 2010. Sjeverna je Koreja pokazala vlastito dotada nepoznato postrojenje za obogaćivanje uranija u Yongbyonu američkom stručnjaku Siegfriedu Heckeru, koji je nakon toga izjavio da je iznenađen njegovim modernim izgledom.

Sjevernokorejske su vlasti 2006. i 2009. vršile nuklearne pokuse nakon što su desetljećima koristile plutonij, a otkriće postrojenja za uranij upućuje na mogućnost da je ta siromašna zemlja pronašla drugi način za proizvodnju nuklearnog oružja.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) objavila je u petak izvješće na 11 stranica, u kojemu se poziva na razgovor s Heckerom kao i na tehničku procjenu njegovih opažanja tijekom boravka u Sjevernoj Koreji.

Stručnjaci za nuklearnu energiju ranije su tvrdili da je Sjevernoj Koreji vjerojatno bila potrebna pomoć kako bi tajno, tijekom više godina, iz više izvora nabavljala komponente za obogaćenje uranija.

Prema istim izvorima, razbijanje skupine koju je predvodio pakistanski nuklearni stručnjak A. Q. Khan prije sedam godina nije uništilo crno nuklearno tržište, a pojedinci iz te skupine možda su još uvijek aktivni.

U najvećem skandalu vezanom za ilegalnu trgovinu nuklearnim materijalom u povijesti, Khan je 2004. priznao da je prodavao tajne informacije o nuklearnim postrojenjima Sjevernoj Koreji, Iranu i Libiji.

03.09.2011. 09:47:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh