« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
AKCIJA BANKOMAT

Sumnja se u još 41 milijun kuna sumnjivih zajmova HPB-a

Uz trojicu bivših čelnika HPB-a policija je kazneno prijavila još tri osobe koje su od banke dobile ukupno deset kredita

(Saša Midžor Sučić/Cropix)
Više o

USKOK

,

krediti

,

istraga

,

HPB

,

Josip Protega

,

akcija Bankomat

,

Ivan Sladonja

,

Mario Kirinić

U nastavku antikorupcijske akcije "Bankomat" policija je uhićene bivše čelnike Hrvatske poštanske banke (HPB) Josipa Protegu, Marija Kirinića i Ivana Sladonju osumnjičila da su novim zlouporabama od 2005. do 2007. nezakonito odobrili više od 41 milijuna kuna zajmova koje banka više ne može naplatiti.

Osim donedavna predsjednika uprave HPB-a Protegu, bivšeg direktora financija Kirinića i bivšeg člana uprave Sladonju, koji su od kraja prošle godine u istražnom zatvoru, policija je USKOK-u kazneno prijavila i tri osobe koje su dobile ukupno deset kredita. Njihov identitet i imena njihovih tvrtaka Ravnateljstvo policije u priopćenju nije otkrilo.

Trojicu bivših čelnika osumnjičena su da su zajmove odobrili protivno propisanoj proceduri i pravilniku banke te bez primjerenih instrumenata osiguranja povrata zajmova, čime su banku izložili velikoj šteti. Ostale tri prijavljene osobe osumnjičene su za poticanje na te nezakonitosti zbog kojih je HPB oštećen za više od 41 milijun kuna. Naime, zajmovi do danas nisu vraćeni niti je, kako kažu u policiji, moguća njihova naplata.

USKOK-u je danas podneseno posebno policijsko izvješće protiv Protege, Kirinića i Sladonje zbog sumnje da su zlouporabili položaj i ovlasti, a protiv preostalih triju osoba zbog poticanja na te zlouporabe.

Uz to, po zakonu o kaznenoj odgovornosti pravnih osoba, kazneno su prijavljene i četiri tvrtke koje nisu vratile višemilijunske zajmove.

Trojica bivših čelnika HPB-a uhićena su potkraj prosinca i USKOK je protiv njih pokrenuo istragu zbog sumnje da su četvorici poduzetnika iz Zagreba, Gruda, Ploča i Drvenika nezakonito odobrili više od 170 milijuna kuna zajmova, također bez propisanih pokrića, to jest osiguranja plaćanja zajmova. (hina/metro-portal)

18.02.2010. 17:35:17
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh