« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 3 mjeseca
NOVI NEMIRI U LIBIJI

Sukobi paravojnih postrojbi zatvorili zračnu luku u Tripoliju

"Stanje u zračnoj luci je vrlo napeto i tenkovi su okružili zgrade. Nikome nije dopušteno ući u zgradu", rekao je dužnosnik snaga sigurnosti koji nije želio biti imenovan

Fotografija vijesti
Više o

Libija

,

Tripoli

,

paravojne postrojbe

,

oružani sukob

,

zračna luka

Zračna luka u Tripoliju zatvorena je u ponedjeljak nakon izbijanja sukoba između suparničkih libijskih paravojnih postrojba, pošto su pripadnici jedne od njih svojim vozilima blokirali pistu i okružili zrakoplove, javlja Hina.

U novom izazovu slaboj vlasti prijelazne libijske vlade pripadnici jedne od milicija, Brigade al-Avfea, zauzeli su zračnu luku tražeći oslobođenje njihovog vođe za kojeg tvrde da ga drže snage sigurnosti, rekli su dužnosnici.

Nekoliko je međunarodnih letova otkazano, a u nekim su slučajevima putnici koji su se već ukrcali u zrakoplovi morali iz njih izaći i napustiti zračnu luku. Neki su dolazni letovi skrenuti vojnu zračnu luku Mitiga u Tripoliju, rekli su djelatnici zračne luke.

"Stanje u zračnoj luci je vrlo napeto i tenkovi su okružili zgrade. Nikome nije dopušteno ući u zgradu", rekao je dužnosnik snaga sigurnosti koji nije želio biti imenovan.

Jedana talijanski putnik koji je trebao odletjeti iz LIbije stanje je opisao kao "kaotično". "U zračnu luku ih je došlo oko 200, bili su naoružani. Čekali smo ući u naš zrakoplov i mogli smo čuti buku i ljude kao viču", rekao je.

Sukobi su izbili kasnije kada su skupine milicija iz Tripolija i grada Zintana došle u zračnu luku kako bi pokušale natjerati Brigadu al-Avfea da ode, rekao je izvjestitelj agencije Reuters. On je rekao da se mogla čuti pucnjava i vidjeti kako muškarci ulaze na aerodrom s ručnim bacačim granata.

Pripadnik brigade koja je izazvala kaos na aerodromu Reutersu je rekao da oni vjeruju da je njihov vođa, pukovnik Abu Ugelia al-Hebši, u pritvoru u zračnoj luci nakon što ga je u nedjelju navečer priveo Odbor za sigurnost Tripolija iz njemu nepoznatih razloga.

"Prosvjedujemo protiv njegove otmice dolaskom u zračnu luku. Imamo jedan tenk izvan zračne luke i naša su vozila okružila zrakoplove kako ne bi mogli odletjeti". Brigada Avfea je milicija iz grada Tarhuna, 80 kilometara jugoistočno od Tripolija.

Glasnogovornik vladajućeg Nacionalnog prijelaznog vijeća Muhamed al-Harizi je rekao da su Hebšija zarobili nepoznati naoružani pobunjenici dok je putovao između Tarhuna i Tripolija u nedjelju navečer.

04.06.2012. 22:20:13
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    klkso
    05.06.2012. 00:05
    Zazivat će oni Gadafia
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh