« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
ZEMLJA U KAOSU

Sukobi na Tajlandu: 1 mrtav i 18 ozlijeđenih

Vlada je priopćila da je nasilje izbilo kada su vojnici pokušali blokirati prosvjednike i spriječiti njihovo napredovanje uzduž autoceste sjeverno od Bangkoka

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

vojska

,

Tajland

,

sukobi

,

crvenokošuljaši

Jedan vojnik je poginuo, a 18 ljudi je ozlijeđeno u srijedu u predgrađu Bangkoka tijekom sukoba između tajlandskih snaga sigurnosti i oporbenih prosvjednika, tzv. "crvenih košulja", koji od sredine ožujka traže raspuštanje parlamenta i održavanje prijevremenih izbora, javljaju svjetske novinske agencije.To je 27. žrtva u političkom nasilju koje je podijelilo zemlju.

Vojnici su prvo ispalili nekoliko hitaca u zrak u znak upozorenja. To se dogodilo u blizini zrakoplovne baze koja se nalazi u predgrađu tajlandske prijestolnice Bangkoka. Nekoliko stotina vojnika i policajaca čuva bazu.

Očevici su izjavili da je vojnik vjerojatno slučajno ubijen u prijateljskoj vatri zbog nastalog kaosa, a vojska je priopćila da je poginuo tijekom sukoba. Vladina televizija NBT potvrdila je da je ubijen jedan vojnik, ali nije navela tko je odgovoran za njegovu smrt.

Čelnici prosvjeda najavili su u utorak da će slati takozvane mobilne skupine prosvjednika u razne dijelove glavnoga grada s kamionima i razglasom kako bi građanima dijelili letke i iznijeli im svoje viđenje političke krize u zemlji.

Oporbeni prosvjednici, koji drže pod kontrolom ključne dijelove Bangkoka, rekli su da će se boriti do pobjede nakon što su pošto pregovori s vladom propali, a premijer Abhisit Vejjajiva nije ponudio rješenje za političku krizu koja traje više od jednog mjeseca.

"Crvene košulje" su pristaše bivšeg premijera Thaksina Shinavatre, svrgnutog s vlasti 2006. godine, i uglavnom potječu iz siromašnih područja zemlje. On je jedini tajlandski premijer koji je na toj dužnosti položaju ostao cijeli mandat i još je jako popularan u zemlji, iako je osuđen na dvije godine zatvora zbog korupcije i zlouporabe položaja. Thaksin, koji je dobio crnogorsko državljanstvo, izjavio je u ponedeljak navečer u Podgorici da je u svakodnevnom kontaktu sa svojim pristašama. (hina/metro-portal)

28.04.2010. 17:03:26
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh