« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 5 mjeseci
RUMUNJSKA

Sukob policije i prosvjednika u Bukureštu

Glasnogovornik policije kazao je da su među izgrednicima najaktivniji bili navijači bukureštanskih nogometnih klubova Dinama i Steaue

Fotografija vijesti
Više o

prosvjedi

,

Bukurešt

,

Traian Basescu

,

prosvjedi u rumunjskoj

Za vrijeme novih demonstracija protiv predsjednika Basescua u Bukureštu su večeras izbili sukobi između prosvjednika i policije, javlja Hina.

Oko tisuću prosvjednika mirno je demonstriralo na Sveučilišnom trgu, no u jednom se trenutku, kako prenosi France presse, njih stotinjak odvojilo i na policajce počelo bacati kamenje, petarde i dimne bombe. Agencija Mediafax prenosi kako je najmanje jedan policajac ozlijeđen.

Pripadnici snaga reda odgovorili su suzavcem, kako bi rastjerali prosvjednike koji su pokušali blokirati promet. Glasnogovornik policije kazao je da su među izgrednicima najaktivniji bili navijači bukureštanskih nogometnih klubova Dinama i Steaue, policiji otprije poznati po nasilnom ponašanju na nogometnim stadionima.

Mnogi su prosvjednici isticali transparente na kojima je pisalo: "Ponosan sam što sam huligan".

U subotu je u policijske postaje privedeno pedesetak osoba, nakon sličnih prosvjeda u kojima je desetak sudionika ranjeno, među njima četiri policajca i jedan kamerman.

15.01.2012. 22:16:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    dark
    16.01.2012. 14:15
    odlična foto-video reportaža - Nogometni huligani zapalili Rumunjske prosvjede - http://alturl.com/utepn

  2. avatar
    Iacob Domaneant
    19.01.2012. 10:42
    Prosvjedi su protiv predsjednika drzave Trajana Baseskua i protiv vladajuce stranke PDL. Protiv su politickih stranaka i protiv nacina kako Rumunjska je bila vodena u zadnjih 20 godina. Prvoga dana prisvjedi su bili nasilni, i to, sumnja se, vlast je infiltrirala agente SRI-a medu prosvjednike, potkupila neke navijacke skupine i izazvala nerede s namjerom diskreditirati prosvjednike. Sto se opaza je cinjenica da vlast je potpuno osamucena jer nije ocekivala izlazak naroda na ulice, nije ocekivala da narod rumunjske je sposoban organizirati se i pokrenuti prosvjed bez pomoci politickih stranaka. Nespremnost izozovu, vladajuca stranka reagira s nedemokratskim mjerama; u centru Bukuresta video kamere vec nekoliko dana za redom ne funkcioniraju, policija zaustavlja gradane, legitimira i zastasuje. Vrsi se pritisak na svim razinama da prosvjedi budu ugaseni. Tokom proteklih godina vlast je polaganim i sustavnim mjerama zamjenila sve strucnjake u svim institucijama ljudima podobnima vlasti. Vrsi se pritisak na zaposlenike, ucjenjuje ih se, prijeteci im se da ako budu podrzavali prosvjede njihovo radno mjesto moze biti stavljeno pod znak upita. Ucjenjuju se firme auto prijevoza da ako budu dopustile prijevoz prosvjednika u Bukurest biti ce im oduzeta licenca. Korupcija u Rumunjskoj je dostigla neizdrzivu razinu, krade se od obicne razine cinovnika na salteru do razine ministra u vladi. Place su smanjene do nepodnosljive razine, vecina stanivnika zivi na pragu ekstremnog siromastva i prosjecna placa je od 700 leja (nesto manje od 200 eura) a cjene ziveznih namirnica su vece nego li sto su u drugim europskim zemjama (kruh 0.5 euro, litra benzina 1,5 eura, litra mlijeka 1,20 eura itd). Razlog prosvjedima je kumulirano nezadovljstvo dugogodisnjim manjkavim vladanjem i diktatorskim odlukama predsjednika Trajana Baseskua.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh