« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
POSLOVNO ULAGANJE

Sud dileru odokativno vratio 7.500 eura

Još jedna pravovaljana sudska odluka koja baš i nema smisla pokazala je kako se sustav fino može izigrati po njegovim vlastitim pravilima

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

heroin

,

dilanje

,

povrat novca

,

Vrhovni sud RH

,

riječki županijski sud

Veldet Xhaki, diler koji je uhićen dok je policijskom službeniku prodavao heroin vrijedan 15 tisuća eura, ostvario je san svakog svojeg kolege. Njemu je riječki županijski sud, a zatim i Vrhovni sud odlučio vratiti 7.500 eura koliko mu je priznato kao trošak nabave heroina, javlja Jutarnji list.

Četrdesetšestogodišnji Xhaka sudu je izjavio da bi bilo fer kada bi se uzelo u obzir troškove njegovog poslovanja, a sud je to prihvatio i, kako račun naravno ne postoji, prihvatio odokativnu procjenu da se radi o 7.500 eura.

Uz prilično jasnu svakom vidljivu nelogičnost, policija smatra kako je time učinjen opasan pravosudni presedan jer takva sudska odluka, koja je između ostaloga pravno gledano vrlo dvojbena, ruši smisao posla policije i USKOK-a.

Uz malo mašte nije teško zamisliti potpuno novu sferu narko biznisa u kojoj se državni novac sasvim legalno vraća velikim dilerima. Uzme li se u obzir kako funkcionira sudski i zatvorski sustav, lako je zaključiti da dilerima nakon uhićenja najteže pada upravo 'propast investicije', a ovakvim se stavom to potpuno anulira, smatraju u policiji dodajući da se Xhaka nakon sudske odluke o povratu novca sasvim logično vratio starom pozivu.

Sudsku stranu priče pojasnili su sami suci i to ovako: "Pri utvrđenju iznosa imovinske koristi sud je dužan uzimati u obzir i izdatke i troškove koje je počinitelj imao u vezi s ostvarenjem imovinske koristi, ovdje procjenjujući da se radi o 50 posto uloga od prodajne cijene po kojoj je opojnu drogu prodao prikrivenom istražitelju. Doista je teško potpuno određeno utvrditi cijenu po kojoj je ovaj optuženik kupio drogu."

Dakle, želite li zaraditi na dilanju ne morate se niti truditi prodavati drogu. Odmah po nabavci potrudite se 'pasti', što nije pretjerano teško, a zatim vam preostaje da od suda dobijete malo više novca nego ste utrošili na nabavu i eto zarade. A kazna, pa koga je još briga za to? Novac vam ostaje za trošiti na vikend izlascima iz zatvora gdje ćete, kada dođete na red, biti smješteni na trošak poreznih obveznika. Vukovi siti, ovce na broju, a daske?

04.12.2009. 10:58:19
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh