« Film
objavljeno prije 1 godinu i 11 mjeseci
KINOTEKA

Subverzije i diverzije u Kinoteci

Ciklus Umijeće neuspjeha nastavlja se filmovima autora koji su subvertirali pravila klasičnih žanrova, od Wong Kar-waija do Gaspara Noéa i još puno toga

Velika tišina
Velika tišina (Arhiva)
Više o

program

,

kino Kinoteka

Subverzije i diverzije programska je linija ciklusa Umijeće neuspjeha posvećena filmovima čiji autori inventivno subvertiraju matrice različitih žanrova. Melankolični likovi Wong Kar-waijeva Chungking Expressa, koji radije ostaju nesretno zaljubljeni nego sretno u vezi, iznevjeravaju očekivanja klasične romanse. Gaspar Noé u Klimaksu dramaturgiju plesnog filma izokreće u koreografiju raspada i strave. Samo Bog prašta Nicolasa Windinga Refna predstavlja pasivnog akcijskog junaka koji - umjesto da kažnjava ostale - sam želi biti kažnjen, dok Velika tišina Sergija Corbuccija jedan od najboljih primjera načina na koji je talijanski špageti-vestern subvertirao nacionalnu mitologiju klasičnog američkog vesterna.

Kultni petak: Velika tišina

Klasični vestern jedan od mitotvornih žanrova američkog nacionalnog imaginarija. Njegova talijanska špageti-inačica američke je nacionalne mitove o životu na granici civilizacije i divljine dovodila u pitanje svojim moralno ambivalentnim likovima te nejasnom granicom između dobra i zla, okrutnosti i borbe za pravdu, divljine u čovjeku i one izvan njega. Među najuspješnije, ali i najradikalnije predstavnike žanra ubraja se Velika tišina, revizionistički vestern Segija Corbuccija, talijanskog majstora koji je u filmsku povijest uveo i nezaboravnog Djanga (1966).

Inspirirana atentatima na Malcolma X-a i Chea Guevaru, Velika tišna danas se tumači kao politička alegorija na neuspjeh zakona, pravde i civilizacije. S karizmatičnim Jean-Louisom Trintignantom u ulozi Silenzija i Klausom Kinskim kao dijaboličnim Locom te praćen nezaboravnim partiturama Ennija Morriconea, Velika tišina mračni je dragulj revizionističkog vesterna, koji već desetljećima zaokuplja maštu svojom beskompromisnom pesimizmom kao i fantastičnim sniježnim vizualima, čije odjeke nalazimo i u Mrskoj osmorci (2015) Quentina Tarantina, čak i u nadolazećem Jurskom svijetu: Carstvo (2022).

 

 

Noviteti: Nagrađivani dokumentarci

U sklopu Noviteta sljedeći tjedan se prikazuju tri nagrađivana dokumentarca. Veće od traume Vedrane Pribačić i Mirte Puhlovski inspirativna je priča o ženama koje su preživjele seksualno nasilje za vrijeme Domovinskog rata, koja u kino stiže ovjenčana nagradama publike na ZagrebDoxu i Danima hrvatskog filma.

Rupa je novi impresivni dokumentarac Michelangela Frammartina, koji svojim vizualno upečatljivim metodama vodi u najdublju europsku špilju, smještenu u talijanskoj Kalabriji. Film je osvojio posebno priznanje žirija u Veneciji.

Povodom Mjeseca ponosa prikazuje se i Smišljati Agnes, inovativni dokumentarni film Chase Joynt koji kroz kombinaciju rekonstrukcije i arhivskih materijala istražuje živote trans osoba u SAD-u 1950-ih. Film je osvojio nagradu publike i žirija u programu NEXT na Fetivalu Sundance, a projekcija je ostvarena u suradnji s organizacijom Zagreb Pride. Projekcija uključuje i kratkometražni Dečki pirati, inspiriran portretom kultne spisateljice Kathy Acker.

WHW: Mario MU

Kustoski kolektiv WHW u goste nam dovodi Marija Mua, umjetnika s berlinskom adresom, čiji je umjetnički i istraživački rad usmjeren na križišta animacije, gaminga i performansa. U sklopu razgovora nazvanog Sites of Encounter održat će se i projekcija nekoliko Muovih radova, a razgovor je ujedno i najava Muove prve samostalne izložbe istoga naziva, koja će se 6. lipnja otvoriti u Galeriji Nova.

Ulaz na razgovor je besplatan, uz obvezno preuzimanje ulaznice na blagajni.

Praktične informacije

Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hr, www.kinokinoteka.hr ili svakodnevno u radno vrijeme blagajne kina. Više informacija potražite na službenoj stranici kina Kinoteka.

25.05.2022. 17:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh