« Kultura
objavljeno prije 6 godina i 5 mjeseci
OSVRT

Stvarno nestvarni svijet Ive Di Giusto Gamulin

Motivika i na slikama i grafikama vrlo je slična, potječe iz istog izvora, izvora sjećanja na arkadijska vremena, kada je svijet u cjelosti bio prekriven zlatastim sjajem sunca

Arkadijska vremena na slikama Ive Di Giusto Gamulin
Arkadijska vremena na slikama Ive Di Giusto Gamulin (Miroslav Pelikan)
Više o

slikarstvo

,

Iva Di Giusto Gamulin

Iva Di Giusto Gamulin, akademska slikarica rođena je 1971.g. u Zagrebu, gdje je i diplomirala na ALU, samostalno izlagala u domovini i inozemstvu, autorica je nadasve lijepog ali i pomalo tajanstvenog čudesno nečudesnog svijeta, koji se prostire i živi tu negdje pored nas, samo je svakodnevnima teško vidljiv i opaziv, nedoseziv i nedohvatljiv, skriven u oblacima nostalgije i očekivanja sretnih trenutaka, izveden u ciklusu ulja i grafičkih listova.

Motivika i na slikama i grafikama vrlo je slična, potječe iz istog izvora, izvora sjećanja na arkadijska vremena, kada je svijet u cjelosti bio prekriven zlatastim sjajem sunca, s ponešto uznemirenih valova, koji su uistinu samo razbijali monotoniju idile nakupina kuća na vrhu brda, odmah iznad mora koje se neuspješno propinje,s mnoštvom svjetionika koji hrabro svojim svjetlima paraju pučinu, lebdeći iznad cesta, ispod oblaka, s ponekim zvonikom, crkvom, križevima, ogradama, sve skupljeno na visu da ih prijeteće more ne dotakne ili proguta.

Je li to Atlantida iz naših generacijskih sjećanja, je li to nezaborav na ona vremena o kojima se sanjalo ali se niklada nisu dočekala, možda tek nešto, fragment, dva?

Mjesto na stijeni iznad zapjenjenog mora, na kome se nesiguran brod valja, proklinjući zlu sudbinu , nepoznati otok s velikom cestom, koja spaja i razdvaja ,ispod svjetionika i oblaka u kolopletu izrazitih, snažnih boja, stvarno je stvarno nestvaran jer teško ga je poreći a još teže dokazati.

Optimistična živahnost kolora temeljna je karakteristika ovoga ciklusa slikarice, vjernih zapisa, duboko pohranjenih, skrivenih u drevnim vremenima i tek povremeno, rijetko vidljivih, opazivih, čujnih.

Slikarstvo Ive Di Giusto Gamulin počiva na čvrstoj i odlučnoj gesti, preciznom i osjećajnom odabiru boja i tonova uz izvrsno probrane motive.

Slikarica vješto i nadahnuto koristi paletu u stvaranju pomalo neobičnog figurativnog izraza, kreirajući, preoblikujući forme, slažući ih kao slojeve u dosizanju oblaka, barem.

Izrazita simbolika valova, ograde, svjetionika, visova, neba, simbola svakog za sebe ali i u zajedničkom eksponiranju, daje ovom opusu dodatnu zagonetnu nijansu, skrivenost autorske poruke.

Iva Di Giusto Gamulin autorica j lijepog, profinjenog opusa koji ostavlja neposredno na gledatelja snažan i uvjerljiv dojam svojom iskrenom idejom o boljem svijetu i boljoj budućnosti o skrivenim mjestima koja valja pronaći.

Piše: Miroslav Pelikan
08.12.2017. 10:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh