« Kultura
objavljeno prije 6 godina i 4 mjeseca
OSVRT

ODRASTANJE Zorana Šimunovića

Autor je u posljednje vrijeme vjerojatno najveće u domaćoj produkciji, slike iznimno velikog formata, ulja na planu 3 x 3 metra, nazvane ODRASTANJE

Zoran Šimunović prekriva platna nizom svakodnevnih simbola
Zoran Šimunović prekriva platna nizom svakodnevnih simbola (Miroslav Pelikan)
Više o

slikar

,

Miroslav Pelikan

,

Zoran Šimunović

Zoran Šimunović, suvremeni hrvatski likovni umjetnik, akademski slikar iz Vukovara, pripadnik mlađe generacije, autor je, u posljednje vrijeme, vjerojatno najveće u domaćoj produkciji, slike iznimno velikog formata, ulja na planu 3 x 3 metra, nazvane ODRASTANJE (Growing up), izvedenu od četiri jednaka platna, spojenih tako da čine jedinstvenu cjelinu djela posvećenog slikarevu odrastanju u malom mjestu ( na selu ).

Šimunović je svoja platna prekrio nizom svakodnevnih simbola, od prepoznatljivih igračaka, preko kade u dvorištu s kokoši, s nizom djeci privlačnih likova iz slikovnica i filmova, crno bijelih buba mara, s tragovima stopa, dijelovima vrta i zelenila u kombinaciji s raznoliko obojenim plohama , sve precizno raspoređeno, po danima i godinama, po jutrima i večerima, po dobrim i lošim stvarima.

Na prvi pogled ODRASTANJE se doima poput dječjeg plana na kojem je prikazano mjesto gdje je skriveno blago ili gdje je skrivena Arkadija, ako se stariji upuste u odgonetavanje.

I vjerojatno i jest tako, jedva čekamo odrasti a onda, razočarani svijetom, vratili bi se u čarobne dane djetinjstva,kada je i sunce imalo drugačiji sjaj, kada je kiša bila topla a zima posve bijela, nepregledno bijela i hladna a i djedove riječi su drugačije zvučale.

Stoga je i slika morala biti izvedena u velikom formatu kako bi sve oznake, simboli i obojane plohe mogle stati i upućivati jedna na drugu, voditi nas , gotovo, rukom pod ruku, u promatranje i iznova doživljavanje onih tako jednostavnih i sretnih trenutaka kada smo tek samo malo, djelomično naslućivali što je preko rijeke, iza brda, daleko.

Izvrsna slika sjećanja Zorana Šimunovića.

Istinu govoreći, svatko od nas dodao bi ponešto, neki fragment ,nama jako važan, u na zajedničku slika odrastanja i pamćenja.

Piše: Miroslav Pelikan
07.12.2017. 10:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh