« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
"udarac"

Stvarni zločin pretočen u dramu o nasilju maloljetnika

POGLEDAJTE VIDEO: Premijeru će izvesti kazalište Playdrama u splitskom Kazalištu lutaka

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

nasilje

,

nasilje među djecom

,

udarac

,

predstava udarac

,

der kick

,

maloljetničko nasilje

"Der Kick" (Udarac) čiji su autori Andres Veiel, te Gesine Schmidt, zaparavo je tekst nastao montažom transkripata intervjua koju su diplomirani psiholog, prometnut u pisca i (filmskog) redatelja, Veisel i njegova kolegica dramaturginja berlinskog Maxim Gorki Theatera, Scmidt, vodili s akterima njemačkog 'zločina godine' 2002.

Zločin je medijski bio vrlo praćen. Radilo se o mučenju i ubojstvu 16-godišnjeg Marinusa Schönberta koje se zbilo u malenom selu Potzlow u Brandenburgu. Trojica mladića iz zabave i dosade ubili su znanca.

Drama autora Andresa Veiela i Gesine Scmidt u režiji Martina Kočovskog dio je istoimena partnerskog projekta splitske udruge Most i Playdrame, koji želi senzibilizirati javnost za problem nasilja među mladima i potaknuti stručnjake na iznalaženje kvalitetne prevencije i suradnje.

"Udarac" će se ostvariti i kroz izložbu, tribine, stručni skup, razgovore u školama, u suradnji s institucijama socijalne skrbi, policije, pravosuđa, prosvjete, kulture itd.

Na dokumentarnoj izložbi prikazat će se statistički podatci o kaznenim djelima maloljetnika na području PU Split te prikaz najtežih kaznenih djela u RH.

Viesel je priču pretočio i u hvaljeni film, koji je između ostalog, prikazan i na Berlinaleu.

 

16.09.2009. 22:24:30
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh