Metro-portal.hr

objavljeno 16.09.2009. 22:24:30
"udarac"

Stvarni zločin pretočen u dramu o nasilju maloljetnika

POGLEDAJTE VIDEO: Premijeru će izvesti kazalište Playdrama u splitskom Kazalištu lutaka

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)

"Der Kick" (Udarac) čiji su autori Andres Veiel, te Gesine Schmidt, zaparavo je tekst nastao montažom transkripata intervjua koju su diplomirani psiholog, prometnut u pisca i (filmskog) redatelja, Veisel i njegova kolegica dramaturginja berlinskog Maxim Gorki Theatera, Scmidt, vodili s akterima njemačkog 'zločina godine' 2002.

Zločin je medijski bio vrlo praćen. Radilo se o mučenju i ubojstvu 16-godišnjeg Marinusa Schönberta koje se zbilo u malenom selu Potzlow u Brandenburgu. Trojica mladića iz zabave i dosade ubili su znanca.

Drama autora Andresa Veiela i Gesine Scmidt u režiji Martina Kočovskog dio je istoimena partnerskog projekta splitske udruge Most i Playdrame, koji želi senzibilizirati javnost za problem nasilja među mladima i potaknuti stručnjake na iznalaženje kvalitetne prevencije i suradnje.

"Udarac" će se ostvariti i kroz izložbu, tribine, stručni skup, razgovore u školama, u suradnji s institucijama socijalne skrbi, policije, pravosuđa, prosvjete, kulture itd.

Na dokumentarnoj izložbi prikazat će se statistički podatci o kaznenim djelima maloljetnika na području PU Split te prikaz najtežih kaznenih djela u RH.

Viesel je priču pretočio i u hvaljeni film, koji je između ostalog, prikazan i na Berlinaleu.

 

16.09.2009. 22:24:30
http://metro-portal.hr/stvarni-zlocin-pretocen-u-dramu-o-nasilju-maloljetnika/22242/