« Život
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
NEOBIČNA BOLEST

Stvarna uspavana ljepotica spava 14 dana u komadu

POGLEDAJTE VIDEO - Obitelj ju zove ˝uspavanom ljepoticom˝, no njezin život nije bajka

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Daily Mail)
Više o

uspavana ljepotica

,

Kleine-Levin sindrom

15-godišnja Louisa Ball spava u komadu 14 dana jer pati od iznimno rijetkog poremećaja. Naime, dijagnosticiran joj je Kleine-Levin sindrom, tijekom kojeg osoba pada u dubok san koji može trajati tjednima.

Simptomi su se prvi put pojavili u listopadu 2008. nakon što se oporavila od gripe. ˝Imala je u gripu koja je trajala oko tjedan dana i nikad se u potpunosti od nje nije oporavila. Kasnije smo saznali da je to vjerojatno uzrokovalo njezino sadašnje stanje˝, objašnjava njezina majka.

˝Spavala bi dubokim snom 22 sata. Zatim bi je probudili da je nahranimo te da obavi nuždu, nakon čega bi opet nastavila spavati. Zbog svojeg stanja nije u mogućnosti obavljati dnevne obaveze˝, navodi otac. Ako se tijekom epizode spavanja probudi, to je tek kratko i nije sposobna najbolje komunicirati s okolinom.

Liječnici su zabrinutim roditeljima rekli da bi bolest nakon par godina mogla nestati, no prognoza je zapravo neizvjesna. Uzrok bolesti još je uvijek nepoznat. Neki stručnjaci misle da je riječ o genetici, a neki o svojevrsnoj autoimunoj bolesti.

Louisa trenutno koristi novi lijek za koji se roditelji nadaju da bi mogao reducirati njezinu potrebu za snom. ˝Djeluje obećavajuće. Nije pala u dobuk san već sedam tjedana, stoga se nadamo da će joj pomoći kako bi mogla nastaviti s normalnim životom˝, dodaje otac.

10.02.2010. 16:18:37
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh