« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca

Studentski zbor Filozofskog fakulteta u Rijeci podržava blokadu

Zbor riječkog FF-a ograđuje se od SZ-a riječkog Sveučilišta i hrvatskog SZ-a jer su izgubili legitimitet pred studentima koje predstavljaju.

(Željko Šop, CROPIX)
Više o

Rijeka

,

Studentski zbor

,

studentski prosvjed

,

Sveučilište u Rijeci

,

fakultet blokada

,

besplatno obrazovanje

,

Filozofski fakultet Rijeka

,

Stipe Ćorluka

Studentski zbor Filozofskog fakulteta u Rijeci na sinoćnoj je sjednici donio deklaraciju o studentskim prosvjedima kojom sasvim podupire prosvjede te poštuje odluku studentskog plenuma po kojoj je 22. travnja počela blokada Filozofskog fakulteta u Rijeci, objavljeno je danas na internetskim stranicama Studentskog zbora.

U deklaraciji stoji kako je obveza Zbora da stoji uz studente koje predstavlja neovisno o metodama prosvjeda sve dok te metode ne uključuju nasilje ili uništavanje imovine.

Studentski zbor riječkoga Filozofskog fakulteta pohvalio je disciplinu i zajedništvo koje su pokazali prosvjednici, te izražava nadu da će studenti djelovati u takvom ozračju i kad prosvjed završi, a ujedno podupire odluku Uprave fakulteta i svih djelatnika kojom prihvaćaju prosvjed. Zbor je oštro osudio metode kojima se, kako se navodi u deklaraciji, služe pojedini članovi Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci i studentski predstavnici u Senatu Sveučilišta u Rijeci u pokušajima da potkopaju studentske prosvjede.

Zbor osuđuje obraćanje javnosti studentskog pravobranitelja riječkoga Sveučilišta Stipe Ćorluke koji, kako tvrde u deklaraciji, poziva na sankcioniranje studenata uključenih u prosvjed.

Studentski zbor riječkoga Filozofskog fakulteta ističe kako je sramotno da osoba "na takvoj funkciji poziva na represiju prema studentskoj populaciji". Također se ograđuje od Studentskog zbora riječkoga Sveučilišta i Hrvatskoga studentskog zbora te ocjenjuju kako njihov dosadašnji način rada nije prihvatljiv, tvrdeći pritom da su, "unatoč svojoj legalnosti ustanovljenoj zakonom, potpuno izgubili legitimitet pred studentima koje predstavljaju".

Zbog očite netransparentnosti rada i poslovanja većine studentskih zborova diljem zemlje", Zbor poziva Vladu i Sabor da pokrenu "reviziju propisa koji reguliraju studentsko predstavljanje, a posebno Zakona o studentskom zboru i drugim studentskim organizacijama koje drži potpuno neodgovarajućim". (hina/metro-portal)

01.05.2009. 17:14:57
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh