« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
prilagodbe za eu

Struja će u pet godina poskupjeti za 50 posto

Drastično povećanje cijena čeka nas zbog usklađivanja s EU i skuplje struje iz obnovljivih izvora energije

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Željko Šop/Cropix)
Više o

obnovljivi izvori energije

,

poskupljenje plina

,

poskupljenje struje

,

staklenički plinovi

Zbog prilagodbe Europskoj uniji u smanjenju emisije stakleničkih plinova, gradnje novih termoelektrana i preuzimanja skuplje struje iz obnovljivih izvora energije, hrvatski će građani za struju za otprilike pet godina izdvajati i do 50 posto više nego sada, piše Novi list.

Zbog ulaska u EU naša cijena električne energije mora se uskladiti s prosječnom europskom, što znači povećanje od čak 30 posto. Tako će dvotarifni potrošači struju plaćati 1,18 kuna u višoj, odnosno 0,60 kuna u nižoj tarifi, za razliku od sadašnjih 0,91, tj. 0,46 kuna.

Osim struje, u naredne tri godine očekuje nas i drastično poskupljenje plina, čija cijena u Hrvatskoj također zaostaje za europskom.

Dodatno povećanje cijena od 20 posto vjerojatno nas čeka zbog novih smanjenja emisije stakleničkih plinova koje slijede nakon 2012. godine. Naime, iako smo i sada ispod dozvoljene emisije plinova, ulaskom u EU morat ćemo ispuniti zahtjev o čak 20-postotnom smanjenju.

Ta nova ekološka zadaća Hrvatsku će koštati od 0,5 do čak 1,5 posto BDP-a, zbog čega će i cijena električne energije za krajnje potrošače porasti za dodatnih 10 do 20 posto.

Cijenu kilovatsata poskupjet će nam u budućnosti i preuzimanje električne energije iz obnovljivih izvora, što se već događa u Mađarskoj koja upravo iz tog razloga poskupljuje struju za oko pet posto.

20.10.2009. 11:13:42
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh