« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 1 mjesec
ŠEF MMF-A

Odbijeno puštanje Strauss-Kahna uz jamčevinu

Čelnik MMF-a, veliki zavodnik Dominique Strauss-Kahn ostaje u pritvoru zbog opasnosti od napuštanja SAD-a

Strauss-Kahn
Strauss-Kahn (YouTube)
Više o

MMF

,

pokušaj silovanja

,

Dominique Strauss-Kahn

Zbog opasnosti od napuštanja SAD-a, sud je odbio zahtjev za oslobađanjem uz jamčevinu direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Dominiquea Strauss-Kahna, koji je u ponedjeljak izveden pred sud kako bi se upoznao s optužbama za nezakoniti seksualni čin, pokušaj silovanja i nezakonito zatočenje 32-godišnje sobarice hotela Sofitel, na Manhattanu, 14. svibnja, prenosi HIna.

Sutkinja Melissa Jackson odbila je zahtjev Strauss-Kahnova branitelja da bude oslobođen uz jamčevinu od milijun dolara i odredila iduće ročište za petak 20. svibnja, izvijestila je američka TV mreža MSNBC News. Čelnik MMF-a u ponedjeljak se pred sudom nije izjašnjavao o krivnji, kako je ranije najavljivano.

"On nema gotovo nikakve namjere ostati u zemlji", rekao je zamjenik okružnog državnog odvjetnika Artie McConnell sutkinji Jackson, dodajući da vlasti ne znaju kakve sve putne isprave ima Strauss-Kahn.

Odvjetnik Ben Brafman rekao je u sudnici da Strauss-Kahn surađuje s istražiteljima, te da će "vjerojatno biti oslobođen". Strauss-Kahn će svjedočiti da je bio na ručku u vrijeme kada ga se tereti za seksualni napad, rekli su njegovi branitelji.

Pognute glave, neobrijan, u tamnom baloneru preko sakoa i svijetloplavoj košulji, Strauss-Kahn je u pratnji dvojice policajaca uveden u sobu 130 središnjeg kaznenog suda u New Yorku, gdje je sjeo na klupu za optužene zajedno s običnim kriminalcima optuženim za krađe ili prodaju droge. Nakon nekoliko minuta odveden je u prostoriju iza sudnice, a pola sata nakon toga vraćen je u sudnicu kako bi saslušao optužnicu i izjasnio se o krivnji pred sutkinjom Jackson.

Strauss-Kahn (62), oženjen i otac četvero djece, kome je sklonost ljepšem spolu priskrbila nadimak "veliki zavodnik", optužen je u dvije točke za kazneni seksualni čin prvoga stupnja, nezakonito zatočenje, seksualno zlostavljanje trećega stupnja i nezakonito prisilno dodirivanje.

Bude li proglašen krivim po najtežoj optužbi, može biti kažnjen s najviše 25 godina zatvora.

Bivši francuski ministar financija u socijalističkoj vladi, Strauss-Kahn je smatran favoritom za pobjednika predsjedničkih izbora u Francuskoj 2012.

Čelnika MMF-a, koji je u subotu popodne u zračnoj luci JFK u New Yorku izveden iz zrakoplova za Pariz, uhićen i pritvoren, već otprije prate seksualni skandali. Godine 2008. ispričao se za ono što je nazvao "greškom u prosudbi", zbog afere s podređenom djelatnicom MMF-a. U ponedjeljak je odvjetnik francuske spisateljice Tristane Banon, izjavio kako ona razmatra podnošenje tužbe protiv Strauss-Kahna zbog seksualnog napastvovanja iz 2002.

16.05.2011. 21:42:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh