« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 1 mjesec
SLABA KONSTRUKCIJA

Potres u Japanu bio je 30% prejak za nuklearku u Fukushimi

Novi podaci i inspekcije u Fukushimi pokazali su da su reaktori znatno više oštećeni nego što se prije mislilo

Fukushima
Fukushima (YouTube)
Više o

Japan Fukushima

,

Fukushima Daiichi

Vodeći sustavi nuklearke u Fukushimi vjerojatno su bili oštećeni i prije tsunamija jer je potres bio za tridesetak posto jačeg intenziteta nego što je ta elektrana konstrukcijski mogla podnijeti, prenosi Hina.

Elektrooperater Tepco u ponedjeljak je objavio da su djelomični podaci izvučeni iz onesposobljene elektrane Fukushima Daiichi pokazali da je akceleracija tijekom potresa u trima od šest reaktora premašila vrijednost predviđenu u specifikacijama.

"Očito je potres bio snažniji nego što smo bili predvidjeli", rekao je Junichi Matsumoto, glasnogovornik Tepca za nuklearna pitanja. "Teško bi to bilo predvidjeti".

Potres 11. ožujka i gotovo 15-metarski tsunami koji je uslijedio uništili su sjeveroistočnu japansku obalu i ubili više od petanest tisuća ljudi, a gotovo deset tisuća još se smatra nestalima. Katastrofa je izazvala i najtežu nuklearnu katastrofu od Černobila. Zbog opasnosti od radijacije evakuirano je gotovo osamdeset tisuća stanovnika oko elektrane 240 kilometara sjeverno od Tokija.

Japanski dužnosnici prije su tvrdili da je taljenje u trima od šest reaktora izazvao nestanak električne energije u rashladnim sustavima, a da je energije nestalo kad je tsunami onesposobio rezervne dizelske generatore.

Više je puta Tepco tu katastrofu opisao kao nesreću "koju se nije dalo predvidjeti".

No novi podaci objavljeni ovaj tjedan doveli su te tvrdnje u pitanje. Novi podaci i inspekcije na stradaloj lokaciji pokazali su da su reaktori znatno više oštećeni nego što se prije mislilo, pa su i vlasti morale odustati od svoga prvoga pristupa gašenju reaktora.

Otkriće da su reaktori i ključna sigurnosna oprema bili oštećeni u potresu moglo bi zakomplicirati i sve glasniju debatu o budućnosti nukelarne energije u Japanu.

16.05.2011. 21:26:23
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh