« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
KRIZA U SVIJETU

Štrajkaju i vodiči slonova u Nepalu

Štrajkovi u javnom prijevozu zahvatili su i daleki Nepal, gdje su štrajkati počeli vodiči slonova u glavnome nepalskom prirodnom rezervatu, tražeći povećanje svojih plaća

Plaća vodiča slonova iznosi 360 kuna
Plaća vodiča slonova iznosi 360 kuna (Getty Images)
Više o

štrajk

,

Nepal

,

vodiči slonova

Vodiči slonova rade za lokalne hotelijere i, kako sami tvrde, imaju važnu ulogu u nepalskom turizmu, jer turiste vode Chitwanom na leđima slonova. U ovome, prema mišljenju znalaca, raju divljeg životinjskog i biljnog svijeta, turisti mogu vidjeti kraljevskoga bengalskog tigra koji je na rubu istrebljenja, potom rijetku vrstu jednorogog nosoroga i još neke rijetke vrste ptica i sisavaca.

Ukupno 82 vodiča smatraju da im sadašnja plaća ne omogućuje "pristojan" život u Nepalu u kojemu inflacija godišnje iznosi 10 posto. Plaća im je 4.600 rupija (oko 360 kuna), a oni traže povećanje na 5.400 rupija. Žale se da povećanje, koje im je obećano prije dvije godine, nije nikad realizirano.

Oko 200 turista svakodnevno za obilazak parka na leđima slona plati 1.300 rupija po osobi, a park Chitwan svake godine privuče ih na tisuće. Predstavnik hotela u čijem su vlasništvu slonovi tvrdi da pokušava postići dogovor s vodičima. (hina/metro-portal)

18.12.2010. 18:16:57
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh