« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
PROTIVLJENJE ŠTEDNJI

Štrajk cjelokupnog obrazovnog sustava u Španjolskoj

Štrajk po prvi put obuhvaća sve razine javnog školstva, od vrtića do sveučilišta, a organizatori su pozvali i više od sedam i pol milijuna učenika, njihovih obitelji i milijun zaposlenih

Fotografija vijesti
Više o

štrajk

,

štednja

,

Španjolska

,

obrazovni sustav

,

dužnička kriza

Španjolski učitelji štrajkaju od utorka u znak prosvjeda protiv rezova u proračunu za obrazovanje, jer sindikalni čelnici tvrde da će stotinu tisuća nastavnika na zamjeni ostati bez posla, ali vlasti tvrde da je to nužno u borbi protiv dužničke krize, javlja Hina.

Vlasti su odlučile da je u obrazovanju ove godine nužno uštedjeti tri milijarde eura u 17 autonomnih regija. To će provesti strogim programom štednje i tako smanjiti proračunski deficit na razinu dogovorenu u EU-u, a to je 5,3 posto bruto domaćeg proizvoda.

Španjolsko gospodarstvo opet pada, drugi put od 2009., a u četiri godine stagnacije i recesije nezaposlenost je prešla 24 posto, što je najviša stopa u Europskoj uniji.

Recesiju pogoršavaju oštre mjere štednje koje vlada poduzima ne bi li ohrabrila ulagače.

Štrajk u utorak prvi put obuhvaća sve razine javnog školstva, od vrtića do sveučilišta, a organizatori su pozvali i više od sedam i pol milijuna učenika, njihovih obitelji i milijun zaposlenih.

22.05.2012. 15:41:45
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh