« Život
objavljeno prije 10 godina
HMM ...

Strah od debljanja je najveća zapreka prestanku pušenja

Najveći broj pušača koji ne žele prestati pušiti navode da je problem u tome što misle da će se jako udebljati

Bolje par kila viška nego par kutija previše
Bolje par kila viška nego par kutija previše (Dreamstime)
Više o

prestanak pušenja

,

pušenje

Prestati pušiti nije lako, to svi znaju koji su probali barem jednom, ili kao Mark Twain to napravili stotine i stotine puta - svake večeri. No, u čemu je zapravo problem?

Fiziološki gledano, nakon tri tjedna u vašem tijelu više nema nikotina koji zapravo izaziva ovisnost, tako da s fizičke strane problema u tom trenutku ne bi trebalo biti. 

Uobičajeno razmišljanje je da je problem najvećim dijelom psihološki, jer se stvorila navika i razmišljanje da cigareta opušta, smiruje i pojačava užitak.

Istina je, naravno, potpuno drugačija - cigareta ni najmanje ne opušta, upravo suprotno, još manje smiruje, a naročito ne pojačava užitak jer ne možemo uživati u izvornom okusu bilo čega ako pritom pušimo.

Ipak, jedan razlog pokazao se najčešćim u istraživanju provedenom na Sveučilištu Penn State, a radi se o strahu od gomilanja kilograma. Naime, gotovo svaki pušač poznaje neku osobu koja je prestala pušiti i pokušala psihičku glad za cigaretama utažiti hranom i grickalicama, pa je u prilično kratkom roku nabila desetak kilograma.

Uz to, dodatni je problem sama ljudska fiziologija - nakon prestanka pušenja u crijevima se razvija flora kakvu inače imaju pretili ljudi i koja je upravo jedan od uzročnika pretilosti svojom nemogućnošću razgradnje masti koje se zbog toga skladište u tijelu.

Isto je istraživanje pokazalo da bivši pušači u prosjeku nabiju 4 - 7 kilograma viška u prvoj godini nakon prestanka pušenja. No, kilogrami se skidaju ipak nešto lakše nego ovisnost o cigaretama, nije li tako?

09.05.2014. 13:36:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh