Metro-portal.hr

objavljeno 09.05.2014. 13:36:00
HMM ...

Strah od debljanja je najveća zapreka prestanku pušenja

Najveći broj pušača koji ne žele prestati pušiti navode da je problem u tome što misle da će se jako udebljati

Bolje par kila viška nego par kutija previše
Bolje par kila viška nego par kutija previše (Dreamstime)

Prestati pušiti nije lako, to svi znaju koji su probali barem jednom, ili kao Mark Twain to napravili stotine i stotine puta - svake večeri. No, u čemu je zapravo problem?

Fiziološki gledano, nakon tri tjedna u vašem tijelu više nema nikotina koji zapravo izaziva ovisnost, tako da s fizičke strane problema u tom trenutku ne bi trebalo biti. 

Uobičajeno razmišljanje je da je problem najvećim dijelom psihološki, jer se stvorila navika i razmišljanje da cigareta opušta, smiruje i pojačava užitak.

Istina je, naravno, potpuno drugačija - cigareta ni najmanje ne opušta, upravo suprotno, još manje smiruje, a naročito ne pojačava užitak jer ne možemo uživati u izvornom okusu bilo čega ako pritom pušimo.

Ipak, jedan razlog pokazao se najčešćim u istraživanju provedenom na Sveučilištu Penn State, a radi se o strahu od gomilanja kilograma. Naime, gotovo svaki pušač poznaje neku osobu koja je prestala pušiti i pokušala psihičku glad za cigaretama utažiti hranom i grickalicama, pa je u prilično kratkom roku nabila desetak kilograma.

Uz to, dodatni je problem sama ljudska fiziologija - nakon prestanka pušenja u crijevima se razvija flora kakvu inače imaju pretili ljudi i koja je upravo jedan od uzročnika pretilosti svojom nemogućnošću razgradnje masti koje se zbog toga skladište u tijelu.

Isto je istraživanje pokazalo da bivši pušači u prosjeku nabiju 4 - 7 kilograma viška u prvoj godini nakon prestanka pušenja. No, kilogrami se skidaju ipak nešto lakše nego ovisnost o cigaretama, nije li tako?

09.05.2014. 13:36:00
http://metro-portal.hr/strah-od-debljanja-je-najveca-zapreka-prestanku-pusenja/84864/