« Iza ogledala
objavljeno prije 11 godina i 1 mjesec
WOOW!!

Stotine misterioznih zlatnih kugli ispod hrama Quetzalcoatla

Senzacionalno otkriće u tunelima ispod hrama Quetzalcoatla u Teotihuacanu napravio je robot Tlaloc II-TC

Čemu su služile stotine zlatnih kugli
Čemu su služile stotine zlatnih kugli (Screenshot YouTube)
Više o

Teotihuacan

,

Azteci

,

Quetzalcoatl

,

zlatne kugle

,

Tlaloc II

Fantastično otkriće ispod hrama boga pernate zmije, Quetzalcoatla u drevnom Teotihuacanu zapanjilo je znanstvenike koji ne mogu ponuditi smislen odgovor na jednostavno pitanje - čemu služi stotine zlatnih kugli koje se nalaze u tri prostorije ispod hrama.

Tlaloc II-T, robot koji je otkrio odaje s kuglama već neko vrijeme istražuje prostor ispod ogromne piramide u astečkom glavnom gradu Teotiahuacanu, monumentalnom naselju koje je u doba Kristova rođenja nastanjivalo preko stotinu tisuća ljudi. 

Kugle su promjera od 10 do 30 centimetara, jezgra je od gline i nekog organskog materijala, a obložene su piritom koji je nakon oksidacije poprimio zlatnu boju. 

Time se samo produbljuje enigma Teotihuacana, za koji se pretpostavlja da je u punom sjaju izgrađen oko 200 godine pr.n.e., a na vrhuncu moći bio je u V. stoljeću kad je vladao gotovo cijelom Srednjom Amerikom, a u njemu je živjelo 200 tisuća ljudi. 

Propao je stoljeće i pol kasnije, nakon čega su ga preuzeli Asteci i nastavili sa svojim ritualima, iako nisu znali tko ga je izgradio. Zanimljivo je da je Teotihuacan prvo naselje sa stalnim nastambama za građane, no nema niti jednog vojnog objekta ...

04.05.2013. 10:42:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Noćna dostava
    04.05.2013. 15:15
    Kada bi bilo pravo zlato ovo ne bi ni pročitali. :)
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh