Što vam rade umjetni zaslađivači?
Šećer je vjerojatno prva stvar koje se ljudi odriču kad požele skinuti višak kilograma i stoga se okreću umjetnim zaslađivačima ... no čine veliku grešku
Umjetni zaslađivači često se preporučuju osobama koje su na dijeti, onima s prekomjernom težinom i osobama koje boluju od dijabetesa zbog niske kalorične vrijednosti, no nedavna studija australskih znanstvenika pokazala je da zamjenski zaslađivači zapravo stimuliraju apetit i potiču na konzumaciju dodatnih 30 posto kalorija kroz hranu
Milijarde ljudi u svijetu redovito koriste sukralozu, umjetno sladilo niske kalorične vrijednosti. Većina takvih sladila dobiva se iz saharoze, a među najpoznatijima su aspartam, acesulfam kalij, neotam, natrijev ciklamat i saharin.
Znanstvenici su ustanovili da umjetna sladila mijenjaju način na koji mozak percipira okus slatkog na razini centara za nagrađivanje - pojačavao ga je, stvorivši neravnotežu između razine pravog šećera i razine glukoze, što je organizam poticalo na konzumiranje još više šećera.
Kada konzumiramo pravi šećer, u mozgu se oslobađa dopamin, a u krvi raste razina glukoze. U slučaju umjetnih sladila, dopamin potiče osjet ugode, no s obzirom na to da zaslađivači ne sadrže šećer, ne raste razina glukoze u krvi, zbog čega organizam kao nadoknadu traži kalorije iz hrane.
Stoga, odaberite ipak neku prirodnu zamjenu ...
Novi komentar