« Seks
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
NIJE DOBRO...

Što učiniti kad muškarac ne želi seks?

Za ovaj problem o kojemu se malo govori ipak ima lijeka

Koliko se god partnerice trudile, neki muškarci iz raznih razloga nemaju želju za seksom
Više o

seks

,

seksualna želja

,

nedostatak seksualne želje

,

problemi u seksu

Ako osoba, muškarac ili žena, živi kao samac ili ako je donijela odluku da želi živjeti u celibatu, može biti sasvim zadovoljna sa svojim životom ako u njemu nema seksualnih odnosa, odnosno ako je na neki način odustala od seksa. Ali osobe koje žive u bračnom ili partnerskom odnosu i imaju smanjenu seksualnu želju, ne samo da one nemaju užitak i radost intimnosti koju pružaju seksualni odnosi, već to nema ni njihova partnerica piše terapeutkinja Nataša Barolin Belić za B92.

Takva situacija dovodi do snažnog osjećaja odbačenosti i gubitka kod partnerice. Osjećaj odbačenosti i gubitka vodi do ljutnje i bijesa a kod osobe kojoj se to događa i do grižnje savjesti i vrlo brzo se oba partnera osjećaju jadno. 

Različiti su razlozi zašto neke osobe izbjegavaju ili sasvim prestanu imati seksualne odnose. U nekim slučajevima izbjegavanje seksa može biti simptom nekog drugog seksualnog problema i važno je pažljivo sagledati svaki slučaj, svaki par i uvidjeti koje su njihove karakteristike. 

Osim naiskog samopoštovanja, tu su i drugi uzroci nedostatka seksualne želje:

Međusobni odnos partnera - ako se muškarac osjeća nesigurno u svom odnosu, ako se u svom odnosu često osjeća ljutom ili uznemirenom, za očekivati je da neće imati seksualnu želju dok ne razriješi neka pitanja sa svojom ženom.

Egzistencijalne brige - muškarci se osjećaju financijski odgovornim za obitelj. Ako ostanu bez posla, što se u današnje vrijeme nažalost događa ili ako imaju niska primanja tako da obitelj živi teško, muškarac se može osjetiti nesposobnim da se brine za svoju obitelj što može pogubno djelovati na njegovu seksualnu želju.

Ponekad može biti, mada u današnje vrijeme to nije tako često, da se slična situacija dogodi ako ne žive financijski loše, ali je žena ta koja puno više zarađuje i više pridonosi blagostanju u vezi. 

Pretjerana bliskost - U nekim slučajevima, nakon određenog vremena muškarac i žena se počinju osjećati prebliskima na način da je nestalo seksualne napetosti između njih, počinju se osjećati kao brat i sestra, pa stoga seksualni odnos, na dubljoj razini može djelovati „neprikladno".

Loša iskustva  - koja su se možda dogodila u djetinjstvu ili adolescenciji također mogu izazvati odustajanje od seksa. 

Strahovi - ako je par na početku svog zajedničkog života, strah od još neželjene trudnoće može biti prisutan. Ukoliko je partnerica imala neke ginekološke probleme, ili teže infekcije, može biti prisutan i strah da je ne povrijedi seksualnim odnosom.

O svakom od ovih uzroka (ili o nekom drugom) bilo bi dobro razgovarati sa stručnom osobom i naći pravo rješenje za baš određeni par. Evo sada samo nekih općih sugestija koje mogu pomoći da se poveća želja, ako ništa od ovog ne pomogne, razgovor sa stručnjakom je neminovan ako želite spasiti vezu:

Opuštanje - to je izuzetno važna aktivnost koju treba činiti. Opustiti se u toploj, pjenušavoj kadi, naučiti vježbe dubokog disanja ili kupiti neki od relaksirajućih CD-a ili DVD-a kojih ima na našem tržištu dosta. 

Pokušati koristiti neku seksualnu fantaziju - ako se osjećate nedovoljno maštovitim, možete kupiti neku knjigu koja govori o seksualnim maštarijama i koja vam može biti inspiracija za vaše. 

Seksualne igračke - idite do neke prodavaonice sa seksualnim igračkama ili naručite preko Interneta i nabavite nešto što na vas djeluje stimulirajuće. Svakako, dogovor s partnerom o izboru je nužan. 

Atmosfera - napravite atmosferu koja će vam biti stimulirajuća (što god to uključivalo: mirise, glazbu, rasvjetu, ogledalo....) 

Aerobne vježbe - istraživanja su pokazala da nakon 15 do 30 minuta aerobnog vježbanja (koji ubrzavaju otkucaje srca i disanje) naša su tijela seksualno više pobuđena i spremnija na seks. 

Usmjeravanje na pozitivno - ako nešto ne volite na sebi ili na partneru nemojte o tome razmišljati. Razmišljajte o onome što vam se sviđa. Zapamtite, misli su samo misli. Kako ste kreirali misli o onome što vam se ne sviđa, tako možete kreirati i misli o onome što vam se sviđa, možete razmišljati pozitivno.

05.02.2011. 16:22:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh