« Život
objavljeno prije 9 godina i 2 mjeseca
SAVJETI

Što trebate znati o današnjoj pomrčini Sunca

Vrijedi upozoriti sve da se u pomrčinu ne smije izravno gledati zbog mogućih oštećenja vida, a stručnjaci dodaju da je opasno snimati i selfieje iz istog razloga

Oprezno, ne gledajte u Sunce
Oprezno, ne gledajte u Sunce (Arhiva)
Više o

pomrčina Sunca

,

djelomična pomrčina

,

gledanje u sunce

Pomrčina Sunca počinje danas u 9.33 i traje do 11.53, a vrhunac pokrivenosti u našim krajevima bit će u 10.42. Na žalost, kod nas će biti pokriveno maksimalno 58 posto Sunca, dok će u sjevernijim krajevima biti gotovo 90 posto.

Pomrčina sličnih razmjera bila je prilično davno, 11. kolovoza 1999., a posljednja potpuna pomrčina koja se vidjela iz naših krajeva bila je 22. lipnja 1990. 

No, kao i svaki put, vrijedi upozoriti sve da se u pomrčinu ne smije izravno gledati zbog mogućih oštećenja vida, a stručnjaci dodaju da je opasno snimati i selfieje iz istog razloga - gledanja u sunce dok se namještate za fotografiju.

Sunčane naočale nisu dovoljna zaštita, pa čak niti naočale ili maska za varenje, ako je imate pri ruci. Jednako tako loša, ako ne i gora rješenja su dalekozor, teleskop ili kamera.

Stoga, ako ste u Zagrebu, svratite do Tehničkog muzeja gdje se organizira gledanje pomrčine korištenjem camera obscure, a kraj HNK na Trgu maršala Tita bit će postavljen teleskop.

Uživajte u čudnovatom osvjetljenju koje će nam dati pomrčina i ne bojte se, nije došao smak svijeta ...

20.03.2015. 09:03:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh