« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 10 godina i 1 mjesec
EH, DA ...

Što sve usporava metabolizam

Čini vam se da sve radite kako treba, a kilogrami i dalje ne idu dolje? To je zato što još niste probudili usporeni metabolizam

Voda je ključna za brz metabolizam
Voda je ključna za brz metabolizam (Shutterstock)
Više o

spori metabolizam

,

hrana za metabolizam

,

brzi metabolizam

Zdrava hrana i redovito vježbanje već su vam ušli u naviku, no kilogrami i dalje stoje na mjestu i nema pozitivnih pomaka? U takvoj situaciji našli su se mnogi, a razlog je jednostavan - spor metabolizam.

Što nam usporava metabolizam? Primjerice, ako ne pijete dovoljno vode, tijelo ne obavlja sve funkcije kako treba, uključujući i izgaranje kalorija. Obratite pažnju na to, pokrenite ga s nekoliko čaša hladne vode dnevno.

Redoviti obroci također su nužni za besprijekorno funkcioniranje metabolizma, a ženama je najvažnije da budu uvijek u isto vrijeme. Na taj će način tijelo steći naviku probavljanja hrane u određeno vrijeme dana i već nakon tjedan dana vidjet ćete učinke dobro raspoređenih obroka.

Kasne grickalice, ma kako zdrave bile, napravit će vam samo dodatne probleme, tako da iza 22 sata ne bi smjeli apsolutno ništa jesti. Ionako je to vrijeme kad već treba početi razmišljati o počinku, jer zdrav san također utječe na brzinu metabolizma, a najbolje je krenuti spavati između 22 i 23 sata.

Tijekom zimskog perioda, sve do ožujka, poželjno je uzimati dodatne količine vitamina D jer ga u to doba godine tijelo ne proizvodi u dovoljnim količinama, kao u proljeće i ljeto. Manjak vitamina D uzrokuje povećavanje apetita i sporije mršavljenje, bez obzira na kojoj dijeti bili. 

Kofeina se ne treba odricati, šalica kave ujutro potaknut će izgaranja kalorija, no i dalje vrijedi upozorenje da bi tri šalice dnevno trebale biti dovoljne.

Za kraj, riješite se stresa, vježbanjem, hodanjem, nekim hobijem ... Sve što poduzmete bit će dobro, jer će kortizol, hormon koji se luči pod utjecajem stresa potaknuti skladištenje masnoća u tijelu, što će ujedno i usporiti metabolizam.

15.04.2014. 09:04:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh