« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 5 godina i 9 mjeseci
ZNATE LI?

Što sve radi kolagen?

Proizvodnja kolagena opada kako starimo pa ga žene sve više pokušavaju 'ubaciti'u svoje tijelo na drugačije načine

Kako kolagen čuva našu ljepotu
Kako kolagen čuva našu ljepotu (Shutterstock)
Više o

kosa

,

koža

,

kolagen

,

učinci

Kolagen - vjerojatno vam već izlazi na nos silnim reklamama i istaknutim slovima na proizvodima za ljepotu, pa mislite da se radi o marketniškom triku. Nije tako, definitivno, jer radi se o prirodnoj tvari koju naše tijelo normalno proizvodi.

Naime, kolagen je protein kojeg ima u našem vezivnom tkivu i kostima. Radi se o jednom od krucijalnih gradivnih proteina u našem organizmu, a postao je poznat zapravo tek po svom učinku na ljepotu. 

Proizvodnja kolagena opada kako starimo pa ga žene sve više pokušavaju 'ubaciti'u svoje tijelo na drugačije načine. Stoga, evo pet stvari koje kolagen radi za našu ljepotu:

Čini kosu bujnijom - kao i s kožom, kolagen pomaže i u regeneraciji i rastu kose, Ima antioksidantska svojstva i štiti folikule kose od oštećenja. Protein ojačava vrhove kose i potiče rast novih folikula, a korištenjem ovog proteina možete postići i veći volumen i bujniju kosu. 

Čuva zglobove - suplementi koji sadrže kolagen koriste se kako bi ublažili bolove u zglobovima. Glicin u ovom proteinu pomaže kostima i ozljedama da brže zacijele i oporave. Kolagen dokazano pomaže osobama s korničnim bolovima i artritisom da im zglobovi bolje funkcioniraju i manje bole. 

Poboljšava san - glatka koža nedostižna je bez kvalitetnog sna. Za vrijeme sna naša se koža i stanice obnavljaju pa je spavanje iznimno bitno za svježu kožu. Kolagen potpomaže dubok i dobar san zahvaljujući glicinu koji je zaslužan za opuštanje tijela i uma. 

Ubrzava metabolizam - ovaj kompleksni protein ubrzava rad tijela. Diže nam razinu energije jer tjera šećer direktno u tkvia našeg tijela. Zahvaljujući tome brže se razvija mišićna masa, a tijelo počinje brže topiti masti. Iz tog se razloga mnoge žene okreću kolagenu na putu do fit linije, ali i zato jer, navodno, pobuđuje osjećat sitosti.

Uljepšava izgled kože - proizvodnja kolagena smanjuje se s godinama, a zato se bore i razne linije teksture kože sve više vide.Upravo je ovo divovski razlog zašto su kreme za lice obogaćene magičnim proteinom. Kolagen umiruje upale na licu i bolne točke te dokazano djeluje na strije i ožiljke. Čini vašu kožom mekom i podatom pa ga zato beauty industrija obožava.

24.07.2018. 15:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh