« Život
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci

Što sve iritira majke?

Od razbacane odjeće do prljavog rublja i paste za zube stisnute na sredini tube mnogo je još sitnica koje bi svaku ženu-majku izbacile iz takta

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Deviantart)
Više o

Majke

,

nervoza

,

kućni poslovi

,

iritacija

,

živčanost

,

kućne obaveze

Zanimljivo istraživanje koje je proveo portal www.TheBabyWebsite.com pokazalo je da majke mogu vrlo lako izgubiti živce zbog stvari kao što su prljavo rublje bačeno pored korpe za njega, ostaci zubne paste u lavabou te mokri ručnici na podu kupaonice.

Između ostalog,  tu su još urin na dasci od wc šolje, maramice ostavljene u džepovima rublja koje je u perilici, itd. Istraživanje je obuhvatilo 3,000 majki. One su također izjavile da ih iznimno živcira kad ukućanin koji je potrošio posljednje listove toaletnog papira ne zamjeni rolu, kad muškarci ostave dasku podignutom, kad pronađu praznu ambalažu u frižideru...

Kathryn Crawford, autorica koja piše za portal, rekla je da se ove „sitnice možda čine malima, no, majke obično rade sve za svoju obitelj - od kuhanja i pranja do pospremanja - a lista poslova koje obavljaju nema kraja. Pa kad se nađu u situaciji da nitko ništa ne radi a za sobom ostavlja nered i kaos poput prethodno navedenih stvari, uopće nije čudno da su iziritirane.

„Majke već imaju previše posla da bi se bavile čišćenje i pospremanjem iza djece i očeva", kaže Crawford dodajući kako bi bilo lakše da i ostali članovi obitelji imaju obzira i sudjeluju u kućnim obavezama.

Nije nepoznato da se žene, naročito majke uzimaju zdravo za gotovo zbog čega često postaju „majkama" i vlastitim supruzima. Prema rezultatima istraživanja, jedna trećina žena mrzi vidjeti mrvice kruha u namazima ili džemovima nakon korištenja, a obuća razbacana na ulazu kuću jednako im je odbojna.

Osim toga, mnoge od njih se žale kako im partneri ostavljaju svjetlo upaljeno u prostorijama u kojima na kraju ne borave, ostavljaju zavjese navučene na prozorima nakon što ustanu zadnji te da ne suše kosu nakon tuširanja. Također optužuju muškarce da nakon brijanja ne urede slivnik i da dlačice ostaju posvuda, ne čiste prljavu obuću i ne ustaju po nići kad mala djeca zaplaču. No, ni djeca nisu nevina; prljave šalice i čaše ostaju po sobama, igračke su razbacane po podu...

Osim kućnih iritacija, žene često gube samokontrolu u trgovinama i trgovačkim centrima, na primjer,kad su police preusko postavljene. Usto, mrze kad je pasta za zube stisnuta na sredini, a ne na dnu.

Crawford tvrdi kako je istraživanje dokazalo da se žene ne živciraju samo kod kuće i oko kućnih obaveza i poslova. Ali, dr. MaryBrown, koja predaje psihologiju na Sveučilištu Robert Gordon u Aberdeenu, kaže da ovakve studije trivijaliziraju žene pretvarajući ih u „mučenice". I muškarci poput žene nailaze na bedaste i sitničave probleme i situacije, nitko nikad ne spominje što to muškarce iritira, upozorava Brown. „Postoji opasnost da žene, naročito one koje nemaju odraslu pratnju i kojima se ništa ne osporava, počnu razmišljati na ovakav način", kaže Brown dodajući kako bi one umjesto da troše energiju na ljutnju počnu upravljati kućnim odnosima i delegiraju ukućanima tko će što raditi jer možda ni ne znaju da su itekako sposobne za to.

02.02.2010. 17:18:52
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh