« Život
objavljeno prije 2 godine i 3 mjeseca
EHHH...

Što su vremena gora, isti se još više bogate...

Desetljećima se govori kako iza vladajućih političara pravu moć drže multinacionalne kompanije - ali je li tako već stoljećima

Ista ekipa zarađuje... oduvijek
Ista ekipa zarađuje... oduvijek (Arhiva)
Više o

Bill Gates

,

Mark Zuckerberg

,

bogatstvo

,

Jeff Bezos

Iako koronavirus ne bira žrtve, kao ni bilo koja druga bolest, postoje oni koje će globalna epidemija dotući, ako ne fizički, onda financijski, kao i oni koji će iz cijele tragične situacije izaći s još debljim bankovnim računom.

Tako se, primjerice, bogatstvo američkih milijardera povećalo za više od 10% za samo tri tjedna krize uzrokovane Covidom-19. Enorman sraz između ekstremno bogatih i ekstremno siromašnih poznat je u Americi, a s panedmijom će biti još i veći. 

Mnogi Amerikanci nisu se oporavili od velike recesije 2008. godine. 12 godina poslije zbog velike pandemije koronavirusa to isto mnoštvo osjeća još veće posljedice. Samo 20 % Amerikanaca uspjelo je vratiti financijsku sigurnost i stabilnost koju je imalo prije 2008. godine. Suprotno tome, kada bismo gledali Forbesovu listu najbogatijih, svih 400 milijardera oporavilo se od recesije u roku od tri godine, a u idućim godinama njihovo je bogatstvo neprestano raslo.

Kao i za vrijeme te recesije, isto je već sada i bit će i za vrijeme koronakrize. Naime, od 400 bogataša s Forbesove liste, najmanje osam milijardera zaradilo je, od početka pandemije, po milijardu dolara. Samo neki od njih s većom zaradom su osnivači aplikacije Zoom, vlasnici Microsofta, Skypea i aplikacije Microsoft Teams. Ipak, nitko od njih nije profitirao kao osnivač Amazona - Jeff Bezos.

Ekstremno bogatstvo ovih milijardera daje im veliku moć nad politikom. Upravo zbog toga od 1980. godine pa sve do danas plaćaju 78 % manje poreza od ostalih stanovnika u Americi. Uzimajući sve to u obzir, očito je da se vladajući najprije brinu za bogate.

Tako da, zapravo, nemate šanse...

28.12.2021. 18:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    28.12.2021. 19:06
    Bogati se hdz na gradanima ni kuce nisu napravili ljudima nakon potresa
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh