« Biznis
objavljeno prije 11 godina i 7 mjeseci
PROBLEMI

Što su pravi razlozi krize u Španjolskoj?

U Španjolskoj se trenutačno 17 autonomnih pokrajina i gradova nalazi pred bankrotom

Zašto Španjolci prosvjeduju
Zašto Španjolci prosvjeduju (Arhiva)
Više o

Španjolska

,

kriza

,

razlozi

Dok građani Španjolske zbog financijskih ograničenja sve više moraju stezati remen, Nijemci su sve nezadovoljniji vijestima koje dolaze iz njihove omiljene destinacije za odmor. Strahuju da se Španjolska ne pretvori u europskog kroničnog bolesnika i samim tim u stalno opterećenje za njemačke porezne obveznike.

Španjolce osim neuvjerljivosti njihovog premijera Mariana Rajoya ljuti i stroga štednja njemačke kancelarke Angele Merkel. Oni vjeruju da Njemačka od španjolske krize profitira. A kao raste nezadovoljstvo građana tako sve češće dolazi i do nasilja tijekom njihovih prosvjeda. Glazbenik Manuel Villalta kaže da razumije bijes svojih sunarodnjaka: "Ovo je više od politike frustracije, to je očaj. Sve će pasti na leđa malih ljudi.

Korupcija uništava zemlju

Mišljenje mnogih Španjolaca dijeli i generalni direktor jedne reklamne agencije Joaquin Gomez, koji je zbog posla stalno na putu između Španjolske i Njemačke. Njemu je neshvatljivo to što se njemačka vlada i EU ne bave stvarnim problemima Španjolske: „Siva ekonomija, bijedan poslovni moral i korupcija uništavaju zemlju i njen ogromni talent. Na dugoročnom planu, štednjom ništa ne možemo promijeniti, siromaštvo će sve više rasti a nedjelotvorna konkurencija narušenih struktura proždire novac iz Bruxellesa."

Gomez nije jedini Španjolac koji smatra da vlada Mariana Rajoya pod ovim uvijetima iz blagajne EU-a neće više dobiti ni centa. To mišljenje dijeli i profesor ekonomije iz Madrida Roberto Centeno: "Moramo sami izaći iz krize i o tomu treba razmišljati cjelokupna država. Velike stranke mlade demokracije podijelile su zemlju. U proteklih 30 godina razvila se sustavna korupcija."

Centeno kaže da nefunkcionalna pravna država sprječava napredak. Izgrađeni su aerodromi i autoceste koji su koristili samo za napredovanje pojedinih političara a besmisleno trošenje napravilo je velike minuse u državnom proračunu. To je jedan od razloga što Španjolska s 46 milijuna stanovnika ima više aerodroma nego Njemačka s dvostruko više stanovnika i mnogo gušćom naseljenošću.

Monarhija na udaru

Nezadovoljstvo Španjolaca usmjereno je i prema monarhiji u kojoj mnogi vide samo trošak i skandale: „Umjesto da jača naš imidž, naš kralj svojim ponašanjem pravi probleme," kaže Alicia Rodriguez koja radi u osiguravajućem društvu, i koja smatra da je monarhija zastarjela. Ona želi federalni sustav poput onog u Njemačkoj.

U Španjolskoj je osnovano više novih pokreta, platformi i zaklada koje su aktivne na političkom planu. Preko interneta, tiskovnih konferencija i uličnih demonstracija oni prosvjeduju zbog povećanja PDV-a, stope nezaposlenosti od 25 posto, skoro 500 deložacija dnevno te kresanja socijalnih fondova. Svi oni zahtijevaju transparentniju demokraciju.

Piše: Stefani Mueller/Željka Bašić-Savić/DW
12.10.2012. 07:50:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh