« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 11 godina
OGLEDALO ...

Što stvarno vidimo u očima?

Kad s nekim razgovarate, dovoljno će biti pogledati ga u oči da saznate je li uzbuđen, zgađen ili ljut

Oči su ogledalo ... i tijela
Oči su ogledalo ... i tijela (FreeDigitalPhotos)
Više o

oči

,

mozak

,

reakcije

,

zjenice

Oči zovu ogledalom duše, a ma kako to pjesnički zvučalo, u stvarnom je životu istina da su oči ogledalo zbivanja u nama i, što je možda i važnije, zdravlja.

Kad s nekim razgovarate, dovoljno će biti pogledati ga u oči da saznate je li uzbuđen, zgađen ili ljut. Stručnjaci tvrde da se u očima mogu ogledati i politički stavovi, jer je istraživanje staro 44 pokazalo da su se liberalima zjenice širile pri pogledu na Martina Luthera Kinga, a sužavale na republikanca Wallacea, dok se kod republikanaca primjećivala obrnuta reakcija.

Liječnici u zjenicama mogu prepoznati ozljede mozga, kao što ste vjerojatno vidjeli mali milijun puta u serijama medicinske tematike - liječnici vam svijetle u oči da vide hoće li se zjenice stisnuti. Ukoliko se stisnu, mozak je u redu, ako ostanu raširene, pretrpjeli ste ozljedu mozga.

Zjenice se šire pri slušanju zanimljivog sadržaja, što je pokazalo istraživanje u kojem su ispitanici slušali ulomke eksplicitnog erotskog romana, neutralne priče i horore. Kod svakog su se čitanja zjenice prvo raširile zbog znatiželje, no takve su ostale samo u slučaju horora i erotike, a kod slušanja normalne priče su se stisnule.

Zbog svega navedenog moguće je i da je ona narodna o ljubavi na prvi pogled dobila ime, jer kad prvi put ugledate nešto novo, primjerice zgodnu osobu suprotnog spola, zjenice vam se šire zbog znatiželje. Ako takve i ostanu, vjerojatno je fraza točna za vas ...

26.05.2013. 15:49:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh