« Svijet
objavljeno prije 9 godina i 4 mjeseca
KATASTROFA

Što smeta ekstremiste u francuskom satiričnom listu

U napadu na redakciju francuskog satiričkog lista Charlie Hebdo je najmanje dvanaest osoba izgubilo živote. Taj list je već i prije bio meta napada

Katolički ekstremisti ne bacaju bombe ...
Katolički ekstremisti ne bacaju bombe ... (Charlie Hebdo)
Više o

karikatura muhameda

,

Charlie Hebdo

Francuski satirični list "Charlie Hebdo" već godinama izaziva skandale. On se uz pomoć karikatura redovno "obračunava" sa raznim religijama. Redakcija ovog lista broji oko 20 suradnika i ona je još 2006. objavila sporne karikature proroka Muhameda. 2011. godine su nepoznati počinioci izveli napad i podmetnuli požar u zgradi ovog lista u Parizu.

Uoči tadašnjeg napada su bili održani izbori u Tunisu na kojima je pobijedila jedna islamistički orijentirana stranka. "Charlie Hebdo" je taj izborni uspjeh propratio specijalnm izdanjem u koje je potpisao sa "urednik Muhamed".

U rujnu 2012. list je ponovo privukao pažnju javnosti objavivši karikature proroka Muhameda. Nakon objavljivanja tih karikatura su u nekim islamskim zemljama iz sigurnosnih razloga morale biti zatvorene neke francuske institucije. 2. siječnja 2013. list objavljuje "Životopis proroka Muhameda u stripu ("La Vie de Mahomet"). Internet stranica lista je potom danima bila meta napada hakera.

"Charlie Hebdo" je inače satirični list koji je počeo izlaziti 1970. godine. Nastao je kao nasljednik zabranjenih novina "Hara-Kiri". Autori i crtači karikatura u ovom listu ne drže mnogo do "političke korektnosti" u svojim radovima. Na meti njihovih napada su moćni političari, poslovni ljudi baš kao i sekte, desni ekstremisti ili religiozni fanatici.

Od kraja 1981. pa sve do 1992. bilo je prestalo štampanje lista jer je vlasnicima ponestalo novca. Nakon toga se "Charlie Hebdo" zbog svojih članaka i karikatura redovno nalazi i pred sudom. Tako je protiv njega podignuta i tužba nakon jednog specijalnog izdanja posvećenog Papi. Naklada lista iznosi oko 75.000 primjeraka.

Piše: Azer Slanjankić/DW
07.01.2015. 17:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh