« Život
objavljeno prije 9 godina i 4 mjeseca
LA LA LA

Što slušaju hrvatski tinejdžeri

Hrvatski tinejdžeri glazbu slušaju preko mobitela, a svaki četvrti sluša narodnjake, pokazalo je istraživanje portala Teen385.com

Što se sluša?
Što se sluša? (FreeDigitalPhotos)
Više o

tinejdžeri

,

Hrvatska

,

glazba

,

omiljena glazba

Što slušaju hrvatski tinejdžeri, koji žanrovi ih najviše privlače, odlaze li na koncerte, kupuju li CD-ove, putem kojih medija slušaju glazbu - sve to istražio je portal Teen385.com u anketi provedenoj među čak 3000 mladih.

Istraživanje je pokazalo kako većina mladih aktivno prati glazbene trendove od čega 70% sluša samo glazbenike koji ih zanimaju, a 16% svakodnevno odvaja vrijeme kako bi preslušali nove bendove i izvođače.

Vole strano, ali slušaju narodnjake

Iako gotovo polovica tinejdžera preferira stranu glazbu, svaki četvrti sluša narodnjake. Utješna je činjenica da je ipak više onih koji biraju alternativnije glazbene pravce - 30% mladih sluša punk, metal, elektronsku glazbu, hip hop i slične žanrove, dok ih 40% sluša popularnu glazbu koja se vrti po televizijskim i radio postajama.

Što se tiče mjesta izlaska, pokazuju fleksibilnost: gotovo polovica izlazi na mjesta na kojima im se sviđa glazba, ali mogu se prilagoditi zahtjevima svog društva, a 23% nije briga za glazbu - 'važna im je samo ekipa'. Svaka peta mlada osoba izlazi na mjesto isključivo prema glazbenim preferencijama.

Kako slušaju glazbu? Mobitel je broj jedan!

80% njih glazbu sluša preko mobitela, 18% putem računala, a samo 2% putem klasičnog radio prijemnika. Na koncerte odlaze u malom broju, a 35% tinejdžera nema nikakvu naviku odlaženja na koncerte.

65% mladih skida glazbu s Interneta, a tek 12% kupuje CD-ove za koje su spremni izdvojiti do 100 kuna.

Od stranih izvođača najpopularniji su i dalje One Direction, Taylor Swift, Ed Sheeran, 5 SOS, Maroon5, Selena Gomez i One Republic.

Među domaćim (hrvatskim, ali i regionalnim) izvođačima izdvajaju se: Elitni odredi, Severina, Jelena Rozga, Sandra Afrika, Lana Jurčević, Opća Opasnost, Vatra i SARS.

Više zanimljivih informacija možete dobiti na portalu www.teen385.com

03.02.2015. 19:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh