« Zdravlje
objavljeno prije 13 godina i 7 mjeseci
SVE SE VIDI

Što slina govori o vama?

Usna šupljina sadrži preko 600 vrsta bakterija...

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

zdravlje

,

slina

,

usta

,

slave

Što se nalazi u slini?

Uglavnom voda, ali sadrži i elektrolite, bakterije, viruse, gljivice, izlučevine iz nosa i pluća, stanice usne šupljine i oko 500 vrsta bjelančevina. Naravno, sastav zavisi i od toga što ste jeli, a i pasta za zube često se nalazi u analizi sline.

>> Što usta govore o vašem zdravlju?

Što ona govori o vama?

U serijama često forenzičari uzimaju slinu zbog DNK analize. Istina je da ona ne sadrži DNK, ali zato stanice iz usne šupljine sadrže. Međutim, u njoj se nalaze dokazi i za neke druge stvari. Iz nje se može saznati jeste li koristili droge kao što su marihuana, kokain ili barbiturati. Liječnici bi uskoro mogli koristiti slinu za razne analize - stave uređaj veličine mobitela u usta i on pokaže što ste unosili u svoj organizam i u kojim količinama. Trenutno se nalazimo na početku razdoblja u kojem kroz slinu možemo dijagnosticirati bolesti u ranoj fazi poput dijabetesa ili Sjörgenovog sindroma.

Koliko sline lučimo?

Pretpostavlja se da osoba luči nešto malo više od pola litre sline dnevno. Faktori od kojih zavisi količina sline su: geni, doba dana (tijekom noći nivo lučenja se drastično smanjuje), količina tekućine koja se unosi (više tekućine, više sline), lijekovi koji se koriste (preko 400 lijekova smanjuje lučenje), starost (smanjuje se s godinama) itd.

Mnogi nisu ni svjesni što sve slina čini za nas. Evo nekih razloga da je više cijenimo: topi hranu u ustima pa lakše osjećamo ukus i lakše je probavljamo; čisti hranu i mrtve stanice; oblikuje hranu u lopticu kako bismo je lakše progutali; sprječava sušenje membrana u ustima; čisti hranu i bakterije sa zubi; sprječava ili smanjuje rast nekih gljivica; neutralizira kiseline iz nekih namirnica i napitaka; regenerira zubnu caklinu koja je sklona propadanju, jer u svom sastavu ima kalcij i fosfor.

09.11.2010. 16:38:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh