Što sigurno vodi u demenciju?
Iako se čimbenici rizika poput dobi i obiteljske anamneze ne mogu promijeniti, tjelovježba i prehrana mogu. Kada pazimo što pijemo i jedemo, čuvamo svoje zdravlje i mozak
Demencija je strašna stvar... vaš mozak polako odlazi u nepovrat, a vi toga zapravo niste ni svjesni... tako da bi trebali napraviti sve kako vam se to ne bi dogodilo. No, neki od nas rade upravo suprotno - preciznije, rade sve kako bi se pojavila demencija...
Naime, konzumacija ultraprerađene hrane povezana s povećanjem rizika od demencije. U istraživanju su sudjelovala 72.083 sudionika starija od 55 godina. Njihovi podaci preuzeti su iz UK Biobanka, velike baze podataka koja sadrži podatke o zdravlju pola milijuna ljudi u Ujedinjenom Kraljevstvu.
Sudionici na početku studije nisu imali demenciju, praćeni su 10 godina, a do kraja studije 518 ljudi dijagnosticirana je demencija. Prema rezultatima, povećana konzumacija vrlo prerađene hrane povećala je rizik od demencije za 25 posto. Među takvu hranu ubrajaju se alkoholna pića, slatki proizvodi i ultraprerađeni mliječni proizvodi.
Nadalje, studija je utvrdila i da je manji rizik od demencije povezan sa zamjenom ultraprerađene hrane neprerađenom ili minimalno prerađenom.
"Smanjenje unosa ultraprerađene hrane i njezina zamjena cjelovitom hranom ima niz zdravstvenih prednosti, uključujući smanjenje upale, rizik od kroničnih bolesti poput dijabetesa, bolesti srca, a sada i demencije", komentirala je dijetetičarka Amy Shapiro za Eat This.Shapiro se slaže da prerađena hrana može imati izvrstan okus. Međutim, često je puna šećera, natrija, nezdravih masti, konzervansa i drugih kemikalija. Ovi sastojci ne potiču optimalno zdravlje i dobrobit.
"Edukacija o tome kako zamijeniti ovu hranu zdravijom, koja je dostupna svima, također je važna poruka na kojoj trebamo poraditi", dodala je Shapiro te istaknula da je potrebno provesti još istraživanja o ovoj temi.
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
Novi komentar