« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 10 godina i 9 mjeseci
COOL

Što se sve događa u našem tijelu kad spavamo

REM faza donosi i seksualnu uzbuđenost, kako muškarcima tako i ženama jer je mozak tada aktivniji, traži više kisika koji onda ubrzava cirkulaciju

Svašta se zbiva kad spavamo
Svašta se zbiva kad spavamo (Shutterstock)
Više o

spavanje

,

san

,

cirkulacija

,

tlak

,

REM faza sna

,

seksualna uzbuđenost

Svi već znaju koliko je zdrav san važan za zdravlje, no rijetki znaju što se događa u našem tijelu kad spavamo. Imamo neku ideju da se oporavljamo od prethodnog dana, no što to zapravo znači?

Za početak, smanjuje se tlak i tjelesna temperatura, koja je najniža oko pola tri ujutro, a posljedično pada i broj otkucaja srca. Kako se cijelo vrijeme i lagano znojimo i dišemo, ujutro ćemo se probuditi dehidrirani, pa je savjet o čaši mlake vode nakon buđenja najbolji mogući.

Uz to događaju se i razne druge stvari koje bi nas mogle preplašiti da nam se dogode u budnom stanju, kao što je primjerice privremena paraliza mišića. Ma kako zastrašujuće to zvučalo, zapravo se radi o dobroj stvari jer se ne možemo kretati dok sanjamo, pa su tek rijetki mjesečari.

Oči nam se naglo kreću s jedne strane na drugu tijekom REM faze sna, a taj fenomen još uvijek nije znanstveno objašnjen. REM faza je najvažnija za odmor i okrepu tijela, pa ako se probudimo kad završi bit ćemo svježi i puni energije. Jedan ciklus spavanja koji uključuje sve faze obično traje oko 90 minuta, pa ćemo se probuditi najodmorniji ako spavamo pet faza ili 7.5 sati.

Tijekom noći često ispuštamo vjetrove zbog opuštenosti mišića oko sfinktera, no kako se osjet mirisa smanjuje dok spavamo, nekako ćemo preživjeti svoje i smradove partnera.

REM faza donosi i seksualnu uzbuđenost, kako muškarcima tako i ženama jer je mozak tada aktivniji, traži više kisika koji onda ubrzava cirkulaciju. Osim što se muškarci dižu s jarbolom ispred sebe ako se probude odmah nakon REM faze, ista se stvar događa i ženama, no klitoris je manji pa se ne vidi.

Za kraj, jedna potvrda fraze beauty sleep - tijekom sna povećava se proizvodnja kolagena jer se u snu oslobađa hormon rasta koji potiče i rast kolagena, pa vam se lice proljepšava, a kako se diskovi kralježnice rehidriraju i povećavaju, pa se ujutro budimo viši nego što smo otišli spavati.

13.09.2013. 22:54:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh