Što se stvarno nalazi u hrenovkama
Omiljena brza hrana zapravo je puna raznoraznih čudesa koja ne bismo očekivali, a učinak na zdravlje je prilično loš
Tko još nije kupio vrući hot dog na nekom štandu i slasno ga pojeo? Ili klincima složio brzi ručak ili večeru zbog nedostatka vremena? Takvih je malo, a hrenovke su se kroz godine uvukle u prehranu kao jedno od najbržih jela.
No, Daily Mail je odlučio saznati što se točno nalazi u njima, jer ono što piše na deklaracijama izuzetno malim slovima nije baš jednostavno pročitati i shvatiti. E, pa evo sastojaka koje definitivno ne bismo očekivali ...
Znači, glavni sastojak je svinjsko meso najniže kvalitete, uz otpatke u proizvodnji šunke i špeka, te pileće ili pureće iznutrice. To se meso prvo dobro natapa u vodi, gura kroz rešetke i ispire, te se pune ovojnice. U mješavinu se dodaje gomila dodataka s prefiksom E, koji daju i pojačavaju boju i okus, te služe da se ta cijela mješavina drži na okupu i ne raspada pri kuhanju.
U hrenovke ide dosta vode, dva posto soli te natrijev nitrat koji sprječava da se hrenovke pokvare, a istraživanja su pokazala da konzumacija samo jedne i pol hrenovke dnevno povećava šansu za dobivanje raka za čak 205.
Uz to dolaze i, navodno neškodljivi, kalijevi i kalcijevi trifosfati, polifosfati i natrijev askorbat i ekstrakt paprike. Problematičan je i E120, karmin, boja koja se nalazi u ruževima za usne i jogurtima koji može izazvati anafilaktički šok.
Stoga, prije nego što klincima skuhate hrenovke ... promislite dvaput.
Novi komentar